Hivatalos: meghosszabbíthatják a szükségállapotot

Már korábban is írtunk arról, hogy meg fogják hosszabbítani a szükségállapotot. Egyre inkább úgy tűnik, hogy ez így is fog történni.

„Aláírtam kedden a szükségállapot harmincnapos meghosszabbításáról szóló rendeletet, hogy továbbra is a leghatékonyabb intézkedéseket hozhassuk a koronavírus-járvány terjedésének korlátozása érdekében” – nyilatkozta Klaus Iohannis államfő.

A hosszabbítást azért is tartja fontosnak, mert a koronavírus jelentette veszély még nem múlt el, a korlátozó intézkedések esetleges lazítása a megbetegedések számának jelentős növekedését vonná maga után. Az elnök ezzel egyes politikusoknak a korlátozások lazítását szorgalmazó nyilatkozataira is utalt.

“Maradjanak otthon, hogy ne kerüljenek kórházba. Maradjanak otthon, hogy mielőbb visszakapjuk a régi életünket. Ellenkező esetben nagyon nagy megbetegedési és elhalálozási hullám következne, és minden eddigi erőfeszítés, minden eddigi áldozat hiábavalónak bizonyulna” – fogalmazott Iohannis.

Kihangsúlyozta, hogy fennmaradnak az eddig hozott intézkedések. De újakat is bevezethetnek, amik lehetővé teszik a hatóságok számára, hogy megfelelő eszközökkel lépjenek fel a válság kezelése érdekében

A szükségállapot ideje alatt zárva maradnak az iskolák – többek között erre is kitért kedden az államfő a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatóján. De a lehetőségekhez mérten lehet tanítási tevékenységeket folytatni, interneten keresztül.

Az államelnöki dekrétumról, amelynek értelmében 30 nappal meghosszabbítják a szükségállapotot Románia területén online ülésen tárgyal csütörtökön 12 órától a parlament két háza.

Kiemelt fotó: sursazilei.ro

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. A vírussal kapcsolatos, április 14-ei híreinket, ide kattintva olvashatod.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!