Hivatalos: magyar jogászt javasolnak a Nép Ügyvédjének (frissítve)

Fábián Gyula a kormánykoalíció jelöltje a Nép Ügyvédjének tisztségére, és a parlament jövő hétfői ülésén meg fogja kapni a többségi szavazatot – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes a koalíciós pártok kedd esti ülése után.

Beigazolódtak tehát azok a sajtóértesülések, melyek a Hotnews portálon jelentek meg májusban, amikor Renate Weber leváltása egyre biztosabbá vált. Annyi különbséggel, hogy a másik állítólagos jelölt neve már nem is merült fel. Források szerint a PNL inkább Flavius Antoniu Baias volt igazságügyi minisztert, a Bukaresti Egyetem jogi karának volt dékánját látta volna szívesen az ombudsmani székben.

Kelemen szerint szerdán hallgatják meg Fábián Gyulát, volt ügyészt, egyetemi tanárt a szenátus és a képviselőház jogi bizottságának együttes ülésén, és meg fogja kapni a többségi szavazatot a parlamentben. A PNL-elnöke, Ludovic Orban is megerősítette, hogy Fábián a koalíció egyetlen jelöltje, és mindenki támogatni fogja, a szavazásra már jövő hétfőn sor kerülhet.

Arra a kérdésre, hogy az USR képviselői miért nem írták alá a Fábián Gyula jelölését, Kelemen azt válaszolta, hogy az alakulat vezetőségét kell megkérdezni erről, de leszögezte, hogy a koalíciós tárgyalásokon az USR nem kérte ezt a tisztséget. Közben a román sajtó arról cikkezik, hogy az USR-PLUS a támogatásért cserébe azt szabta meg, az igazságügyben elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztályt (SIIJ) az általuk javasolt módon számolják fel.

Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az USR-PLUS társelnöke azonban cáfolta kedd este ezt a feltételezést: „Semmiféle garanciáról nem volt szó. Két külön dologról van szó, és külön tárgyaltunk ezekről”. Az RMDSZ elnökével összhangban azt nyilatkozta, hogy ha a Velencei Bizottság állásfoglalása megérkezik két héten belül, rendkívüli ülésszakot hívnak össze a szenátusban, és végére járnak az eljárásnak, felszámolják a SIIJ-ét.

Frissítés (15:00)

A képviselőház és a szenátus jogi bizottsága pozitívan véleményezte Fábián Gyula jelölését a Nép Ügyvédje tisztségre.

Az ombudsmant a parlament két házának összevont plénuma nevezi ki, erre várhatóan hétfőn kerül sor.

Agerpres