Hivatalos: Kövesi az Európai Parlament főügyész-jelöltje

Laura Codruţa Kövesit jelöli az Európai Parlament a létrehozandó európai főügyészség élére, miután mindkét bizottságban ő kapta a legtöbb szavazatot – tájékoztat a Krónika napilap. A meccs viszont még nem dőlt el, ugyanis az Európai Tanács listáját a francia jelölt, Jean-Francois Bohner vezeti, Kövesit pedig a második helyre rangsorolták.

Az Európai Parlament már nem szavazott külön Kövesi jelöléséről, erről a parlament házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete döntött csütörtökön Brüsszelben. A leendő főügyészt az EU társjogalkotó szervei, az Európai Parlament és az Európai Tanács közös megegyezéssel hét évre nevezik ki. Mindkét felet háromtagú küldöttség képviseli majd a tárgyalásokon, amelyen eldől, hogy a francia vagy a román jelölt kapja a megbízást.

Ezzel párhuzamosan újabb ügyben indított eljárást Kövesi ellen a bírák és ügyészek törvénytelenségeit kivizsgáló különleges ügyosztály (SSIJ). A főügyész szerint csupán le akarják járatni a román kormánypártok, ezzel rontva esélyein a főügyészi tisztségért zajló versenyben – írja az Agerpres.