Hivatalos: kilőhetik a veszélyes medvéket

Zöld utat adott a kormány a mai ülésén a településeken emberéletet veszélyeztető medvék eltávolítását szabályozó sürgősségi kormányrendeletnek. Ennek értelmében azonnal eltávolítható lesz minden olyan nagyvad, amely a településeken belül veszélyezteti a lakosságot” – tájékoztatott szerdai közleményében Tánczos Barna, az RMDSZ környezetvédelmi minisztere.

Ennek értelmében minden önkormányzatban megalakul az azonnali beavatkozó csapat, amelyet a polgármester vagy az alpolgármester vezet. Ők azok a személyek, akik a szakmai vélemények alapján meghozzák a döntést az azonnali eltávolítás módjáról, amely 3 féle lehet: a nagyvad elhajtása; elaltatása és áthelyezése; valamint eutanázia vagy kilövés által.

A kormányrendelet három lépcsőben, fokozatosan teszi lehetővé a beavatkozást: – Ha a gondokat okozó medve első alkalommal jár az adott településen, akkor elkergetik. Ha az állat visszatér, akkor elaltatják és más vidékre szállítják. Ha pedig emberre veszélyes, támad és agresszív, akkor kilövik – magyarázta az eljárást Tánczos egy korábbi nyilatkozatában.

Annak érdekében, hogy az eljárás elindulhasson, a lakosságnak a 112-es hívó számon kell jelentenie a medve jelenlétét vagy a medvetámadást, ezt követően a segélyszolgálat értesíti az adott településen működő csapatot.

Az azonnali beavatkozó csapatot a polgármester vagy az alpolgármester mellett a helyi csendőrség tagjai, a helyi vadásztársaság vagy vadászegyesület technikai szakszemélyzete, valamint egy állatorvos alkotja. Amennyiben egy önkormányzatnak nincs szerződése a vadgazdálkodási alappal, vagy az adott vadgazdálkodási szakember nem tud jelen lenni a bevetésen, akkor ezekben az esetekben az erdészeti őrség szakszemélyzetének kell jelen lennie, írja még a közleményben.

Kiemelt fotó: Szabó Apor