Hivatalos: igazolták a koronavírusos esetet Hargita megyében

A Hargita megyei prefektusi hivatal 3 óra 15 perckor küldte ki a napi tájékoztató közleményét. Eszerint egy március 23-án Franciaországból hazatért személy esetében kimutatták az újtípusú koronavírus-fertőzés jelenlétét. Az illetőtől április 1-jén vettek mintát, április 2-án igazolták nála a COVID-19 fertőzést. A pácienst a székelyudvarhelyi kórház fertőzőosztályára vitték, ahol orvosi megfigyelés alatt van. A közegészségügyi igazgatóság járványtani kivizsgálást indított.

A hivatal közölte továbbá, hogy Hargita megyében április 2-án déli 13 órakor 157 személy volt intézményes karanténban, a törvény életbe lépésétől eddig a napig összesen 20 személy hagyhatta el azt, 1713 személy van házi elkülönítésben, és összesen idáig 1875-en hagyhatták el otthonukat, mert lejárt a 14 napos időszak. Április másodikán 582 férőhely áll rendelkezésre az intézményes karanténokban.

Portálunkon reggel beszámoltunk az első igazolt koronavírusos esetről. Információink szerint egy etédi férfiról van szó, akinek szerdán elhunyt az édesapja, ezért vettek tőle mintát. Azt hivatalosan nem igazolták vissza mostanáig, hogy az édesapa miben halt meg.

A legtöbb koronavírusos elhalálozás olyan személyeknél fordul elő, akik más betegségben is szenvednek.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Április 2-ai híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!