Hivatalos: ételjegy jár az oltásért, és pénzt is lehet nyerni

Elfogadták azt a rendeletet, melynek értelmében azok a személyek, akik valamely COVID-19 elleni vakcina teljes adagját megkapják, 100 lej értékű étkezési utalványra jogosultak, jelentette be Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter a hétfői kormányülés után.

Ráadásul mindazok között, akiket az oltáskampány kezdete óta immunizáltak a COVID-19-cel szemben, pénzösszegeket sorsolnak ki, akárcsak a lottón.

Ugyanezzel a jogszabállyal egyébként 48 órára hosszabbították meg az antigéntesztek vizsgálati eredményének érvényességét. A PCR-tesztek esetében az érvényességi idő továbbra is 72 óra marad.

Szintén az újonnan elfogadott rendelet teszi lehetővé, hogy a hátrányos helyzetűek számára beszerzett, de fel nem használt védőmaszkokat a helyi hatóságok vagy közegészségügyi igazgatóságok szétoszthassák az iskolák között.

Az egészségügyi miniszter elmondta, Románia területén is lehetséges már az Európai Unióban kiállított digitális COVID-19 igazolványok használata, amelyek a beoltottságot, a negatív tesztet vagy a kigyógyultságot tanúsítják. Eddig csak a határátkelőkön használták a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) által kialakított alkalmazást, mostantól azonban bármely intézmény képviselői, az ország területén is ellenőrizni tudják a digitális COVID-19 igazolványok valódiságát. Az ellenőrzéshez a személyi igazolvány felmutatása is szükséges – tette hozzá Ioana Mihăilă.

Agerpres