Hivatalos: ennyivel lesz olcsóbb a számlád februártól

Elfogadta az energiaárakat korlátozó és a drágulást kompenzáló új intézkedéseit a kormány – jelentette be a kabinet keddi ülése után Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

A sürgősségi rendelet tartalma egyébként megfelel a korábban bejelentetteknek: február elsejétől fogyasztástól függetlenül a villamos energia esetében az eddigi 1 lej/kWh helyett maximum 80 banit kérhetnek a szolgáltatók, a földgáz esetében a 37 banis árplafont 31 banira csökkentik kilowattóránként a háztartási fogyasztók számára.

Emellett a havonta 500 kilowattóránál kevesebb villanyt elhasználó háztartási fogyasztóknak 68 banit, a havonta 300 köbméternél kevesebb földgázt elhasználó fogyasztóknak pedig 22 banit kell fizetniük kilowattóránként, a különbözetet az állam állja.

Ami újdonság, hogy az intézmények, civilszervezetek és az ipari fogyasztók nagy része számára a villamos energia esetében 1 lejes, a földgáz esetében 37 banis árplafont vezettek be. Ez az intézkedés nem terjed ki a nagyipari energiafogyasztókra, amelyek az Európai Bizottság által is jóváhagyott állami támogatásban részesülnek.

Agerpres