Hirtelen megpendül hat húr

Álvaro Toscano Roman, spanyol gitáros Udvarhelyen pénteken, Vásárhelyen vasárnap lép fel

Visszatérő és új nevekkel kezdődik jövő héten, augusztus 9-én a 17. Harmonia Cordis, melynek sztárvendége Al di Meola lesz idén. 

Idén is két helyszínen, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen zajlik a klasszikus gitárfesztivál, melynek főszervezője a székelyudvarhelyi dr. Beke István Ferenc gitárművész, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia tanára. Székelyudvarhelyen a Művelődési Ház koncertterme, Marosvásárhelyen  a vár lesz a koncertek helyszíne.

Visszatérő és új vendégekkel csábítanak, Marosvásárhelyen a gitárművészet világsztárja, Al di Meola fogja elkápráztatni a közönséget, Udvarhelyen olyan, most már ismerősen csengő nevek pengetik a húrokat, mint a francia Samuelito és Antoine Boyen, a magyarországi Duo ArTpeggio  vagy az olasz Cristina Galietto, a román Andrei Tcaciuc. A helybéliek közül Forgács Rudolf és Vajda Beáta neve már szintén megragadhatja a figyelmünket, hiszen mindketten a helyi dr. Palló Imre művészeti középiskola diákjai voltak, mára már Beke István tanítványai, és évek óta fellépői a fesztiválnak. 

A felvételen Al di Meola koncertje látható, melyet 2015-ben rögzítettek, a 10. Harmonia Cordis gitárfesztiválon.

A marosvásárhelyi program némileg hosszabb és sokrétűbb, itt ugyanis vasárnap, 14-éig tart az eseménysorozat. Vasárnap kivételével délelőttönként mesterkurzusok lesznek a művészeti egyetemen naponta 10 és 13.45 között, majd 16 és 18 óra között workshopok. A koncertek 19 és 22 óra között tartanak a várban, az esemény sztárvendége, a világhírű amerikai zenész, Al di Meola vasárnap lép fel a spanyol Álvaro Toscano, és a főszervező Beke István Ferenc társaságában. A koncertekre a belépés mindkét városban ingyenes. A marosvásárhelyi program megtekinthető ide kattintva.

A székelyudvarhelyi program: 

Kedd, 2022. augusztus 9., 18 óra

  1. Forgács Rudolf (Románia)
  2. Moldován András (Románia)
  3. Ovidiu Pintilie (Románia)
  4. Duo Bandini-Chiacchiaretta (Olaszország/Argentína)

Szerda, 2022. augusztus 10., 18 óra

  1. Vajda Beáta (Románia)
  2. Nino D’amico (Olaszország)
  3. Duo Artpeggio (Magyarország)
  4. Cristina Galietto (Olaszország)

Csütörtök, 2022. augusztus 11., 18 óra

  1. Antonio Josan (Románia)
  2. Papp Sándor (Magyarország)
  3. Girán Péter (Magyarország)
  4. Samuelito & Antoine Boyer (Franciaország)

Péntek, 2022. augusztus 12., 18 óra

  1. Andrei Tcaciuc (Románia)
  2. Cassie Martin (Franciaország)
  3. Álvaro Toscano Roman (Spanyolország)