Hirtelen lett egy városmenedzsere Udvarhelynek

Fotó: Gálfi Árpád polgármester Facebook-oldala

Reggel kaptuk az információt, hogy Székelyudvarhely új városmenedzserét éppen most vezetik körbe a polgármesteri hivatalban, de elsőkörben hiába érdeklődtünk, Zörgő Noéminek, a városháza sajtószóvivőjének reggel nem volt tudomása arról, hogy betöltötték volna a pozíciót. „Az iroda üres” – mondta első megkeresésünkre, azonban később visszahívott:

Habemus, igaz a hír.

A pozíció Albert Sándor 2022. május 5-ei lemondása óta áll üresen, s ugyan a nyáron sikertelenül meghirdették egyszer a versenyvizsgát, azóta se híre, se hamva semmilyen városmenedzsernek. Mivel Albert Sándor is versenyvizsga nyomán került funkcióba, afelől is érdeklődtünk, hogy végül miért tekintettek el ettől a követelménytől Ene Florin-Răzvan esetében, aki március elsejétől tölti be a funkciót.

A törvény azt mondja, lehet tartani, de nem kötelező, vannak más környékbeli hivatalok, ahol hasonlóképpen alkalmaztak városmenedzsert. A Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium álláspontja kimondja, hogy versenyvizsga nélkül is lehet polgármesteri rendelettel kinevezni városmenedzsert” – mondja.

Hogy miért ő a megfelelő ember a pozícióra,

nem tudott válaszolni a városháza sajtószóvivője, csak annyit közölt, hogy a 49 éves Ene Florin-Răzvan több menedzsment képzéssel rendelkező építőmérnök, építkezésben, magánszektorban is dolgozott, és közigazgatásban is, 2017 és 2021 között az Arad megyei tanácsnál volt alkalmazva. Hogy pontosan milyen funkcióban, annak a LinkedIn üzleti közösségi hálózaton néztünk utána, ahol kiderül, hogy az ottani úthálózatért és hidakért felelt. Innen sejtjük azt is, honnan lehet az ismeretség, hiszen Ene Florin 2006 és 2017 között a Viaductnál volt projektmenedzser, ahol több környékbeli kivitelezést is felügyelhetett, 2015-ben például a varsági aszfaltozásról posztolt a személyes Facebook-oldalán. Ezt megerősítendő a városházi szóvivő elmondta, hogy a magánszférában itteni cégeknél dolgozott.

Meghirdetni nem kellett volna?

– tettük fel a kérdést. Zörgő Noémi szerint a tavaly meghirdetett városmenedzseri állásra egy jelentkező sem volt, és „benne volt a levegőben, hogy ez egy kulcsfontosságú pozíció, amit most be kell tölteni, mert a fejlesztéseknél, beruházásoknál sok lesz idén a tennivaló”. Hogy az új városmenedzser egyáltalán önként jelentkezett-e az állásra, vagy megkeresésre vállalta azt, nem tudott válaszolni a sajtószóvivő.

Miután érdeklődni kezdtünk az új városmenedzser után, Gálfi Árpád polgármester is posztolt közösségi oldalán a kinevezésről, bejegyzésében azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy az új városmenedzser a beruházási projektek koordinálását kapta kiemelt feladatként, és hogy a kinevezése törvényesen, polgármesteri rendelettel történt.