Hiányzott a kultúra?

Pontosan egy hónappal ezelőtt indult meg az élet a kulturális intézmények tájékán. Székelyudvarhelyen elsőként a könyvtár és a múzeum nyitották meg kapuikat, arról itt számoltunk be korábban, lassan-lassan pedig a többi intézmény is kimerészkedik a képernyők és az online előadások, megosztások mögül a három hónapja tartó korlátozások után.

Egy hónapja már megkerestük az összes kulturális intézményvezetőt, de akkor még nagy volt a köd, bővebb információkat csak későbbre ígértek az igazgatók, így most újra arra kértük őket, meséljenek a mostani helyzetről.

A már május 18. óta működő Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban 

először csupán a könyvtári könyvek visszaszolgáltatása és kölcsönzése volt lehetséges. Június 14-én újabb lazításokról számoltak be Facebook-oldalukon: 15-étől már keresgélhetnek a könyvek között, és válogathatnak a szabadpolcokról az olvasók, emellett az olvasótermek ajtai is megnyílnak a távolságtartás és a személyi felelősségvállalás szabályainak betartásával. 

– Az asztalok már a korlátozások előtt két méter távolságra voltak egymástól, azonban most csak egy-egy szék van minden asztalnál, így összesen tíz ember lehet egyszerre a teremben. A többi tevékenység visszatérése csak további lazítások bevezetése esetén lehetséges: például a szabadulószobában egyszerre 8, a planetáriumban 15 személy lehet bent egyidőben, ha ezek számát megfelezné a könyvtár, akkor talán lenne rá esély, hogy egy következő lazítás esetén már ezek is látogathatóvá válljanak – magyarázta Szőcs Endre, a könyvtár igazgatója.

 

Nyári nyitásrenddel várja a látogatókat a múzeum 

május 23. óta, és azzal tudják fogadni most a látogatókat, amivel márciusban bezártak: a Magyar Festészet és Bölcsőben őrzött magyar nyelv című tárlatokkal. Új kiállításra legközelebb csak augusztusban lehet számítani.

– Érdeklődés főként hétvégeken van, és kifejezetten a városban lakók látogatnak el. A borvízmúzeum turizmushoz kötődik, ezért csak július elsejétől nyitják meg. Augusztus 20. körül lesz kisebb volumenű tárlatmegnyitó, a tervek szerint szeptemberben a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiummal kapcsolatos kiállítás váltja az alsó teret, a Pulzuson csak romániai művészek vesznek részt az idén, és kevesebben, mint szoktak – mesélt a tervekről Miklós Zoltán, intézményvezető. A Múzeumok Éjszakáján, ahová általában egy közvetlenebb programmal szoktak készülni, most egy szakmaibb arcát mutatják meg a múzeumnak: egy olyan félórás kisfilmmel készülnek, amelyben minden múzeumi munkatárs a tevékenységét bemutatja, ezt idén is a Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton,  június 20-án 5 órakor osztják meg Facebook-on és YouTube-on, tette hozzá.

A Művelődési Ház is visszatér az életbe.

– Mivel kiállításai, kórusai mind a közösségről szólnak, ezért kicsit nehezebb dolguk volt – mondta az intézmény vezetője, Elekes Gyula. Próbálnak biztonságos megoldást találni: egy online előadássorozatot indítottak el, amelyek általános műveltséghez, művészettörténethez, helyi értékekhez kapcsolódnak, a részekből ezen a linken válogathatsz. 

Péntekre, június 19-ére pedig egy kiállításmegnyitóval készülnek, a művelődési ház festészeti és grafikai gyűjteményéből egy válogatást fognak a koncertteremben kiállítani, ez pedig látogatható lesz az egészségügyi szabályok betartásával.

A Székelyföldi Filharmónia koncertekkel vár

a Mokkába. Már május 28-án ígérték a kényszerszünet után hamarosan várható folytatást Facebook-oldalukon: “ha nem is teljes kapacitással, de szabadtéri kamarakoncertek formájában” újrakezdhetik a tevékenységüket június 1-jétől. 

– Eredetileg nem a kávézóba tervezték a koncerteket, hanem az alsó- és felső parkba, ott szerettek volna egy-egy koncertet tartani, illetve a hivatal udvarán még egyet, de az időjárás miatt muszáj volt olyan fedett helyszínt találni, ahol a szabályok betartásával koncertet lehet szervezni. Azt hallották, hogy a templomok is újra megnyílnak, így jövő vasárnap 7 órától egy beltéri vonószenekari koncert is tervben van. Ha az időjárárs kedvezőbb lesz, a park is lehet helyszín, és városi rendezvényeken is részt vesznek majd – ígérte Bodurian Aram, a filharmónia igazgatója. 

Egyelőre helyi fellépőkre számíthatunk, a külföldi meghívottak felkérése még mindig bonyolult: bár a határnál történtek lazítások, rendszerint az idegen országokból érkezőknek megfelelő koncertkörülményeket kell biztosítaniuk, ehhez pedig vagy a saját koncerttermükre vagy a Szent István teremre van szükségük, érvelt a helyi fellépők mellett. 

A színház is megtartotta már az első előadását

a lazításoknak köszönhetően. Vasárnap, június 14-én szabadtéri bábszínházba várták az érdeklődőket, ahol az Udvarhely Bábműhely Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai című bábjátékát adta elő.

Egy hónapja még a színházigazgató, Nagy Pál zavarosnak látta a helyzetüket, de amint a lazítások engedték, nekifogtak egy stúdióelőadás, az Esti próba, kicsit később a Hapci rakéta meseelőadás próbáinak (előbbiről már láthattunk néhány képet a színház közösségi oldalain).

– Az előírt óvintézkedéseket az észszerűség keretei között tartják be, hogy az alkotói folyamatok ne lássák kárát ennek – válaszolta az igazgató arra a kérdésünkre, hogy mennyiben különböznek a jelenlegi próbák a korlátozások előttiektől.

– A nyár folyamán még igyekeznek betervezni pár bábelőadást, bár kicsit szaporátlan, hogy csak körülbelül 20 nézőnek játszhatnak, de mindenképpen megéri így is. Ezeken kívül nincs a repertoárban egyéb, kültéren is játszható előadásuk, de az új évadot két, szintén nem konvencionális térben (kocsma, osztályterem) játszódó előadással kezdik majd. A most készülő előadások célja, hogy amint a lazítások engedik, már bemutató darabokkal állhassanak a közönség elé, és a színészek se essenek ki az alkotói munkából. A napokban már mindkét előadásuk elkészül, de a közönség leghamarabb csak ősszel láthatja őket. Az elmaradt előadásaikat és vendégelőadásaikat is szeretnék pótolni, de minden attól függ, hogy a hatósági szabályozások mit tesznek majd lehetővé. Van forgatókönyv arra is, ha visszaválthatnak a normális működésre, ahogy arra is, ha nem, azonban mindenképp gondoskodnak majd azokról a nézőkről, akik lemaradtak valamelyik előadásukról – mesélt a tervekről.

A táncműhelyben őszig nem lesz már semmi, 

nyilatkozta egy hónapja az Udvarhely Néptáncműhely igazgatója, Orendi István. Főleg zárt térben nem látott rá esélyt, esetleg a nyári szabadtéri rendezvényekben lehetnek lehetőségek, tette hozzá. A népzeneoktatás volt az egyetlen, amit nem állított le a koronavírus, csak átköltöztette őket a videóhívások világába, ez mostanra már lejárt, mert az évad befejeződött.

Még kérdéses számára, hogyan indulhatnak majd újra, egyrészt a valószínűleg kialakuló gazdasági válság – ami minden bizonnyal a kultúrát is érinti majd – miatt sem lesz könnyű dolguk, de az is okozhat majd nehézséget, hogy a táncház esetében nem lehet betartani a másfél vagy kétméteres távolságokat, és plexifalat sem állíthatnak az egymással szemben táncolók közé, magyarázta.

Az új előadásukra a készülődések már a korlátozások előtt elkezdődtek, már a jelmezek anyagai is megvoltak, egy hónapja az igazgató nagyon remélte, hogy hamarosan elkezdhetik a próbákat is, hiszen egy táncos esetében soknak számít a két hónap kiesés, érvelt.

– Mostanra elindult a próbafolyamat: óvatosan, félgőzzel, nem a teljes csapattal dolgoznak – részletezte az igazgató, és hozzátette, jelenleg a hangsúly a fizikai állóképességen, erőnléti és ritmusgyakorlatokon van, mert augusztusban szeretnének nekifogni egy új előadás előkészítésének.

A szeptemberi táncháztalálkozóról sem mondott még le, ahol a meghívott a Magyar Állami Népi Együttes lenne, akik a százéve Magyarországtól elcsatolt részek táncaiból egy mozaikszerű műsorral készülnének.