Hiába dominált az FK, nagyon szoros lett a vége

Fotók: GÁL ELŐD

Kedden, november 23-án rendezték a Székelyudvarhelyi Futsal Klub soron következő, kilencedik bajnokiját a Luceafărul Buzău ellen a városi sportcsarnokban.

A mérkőzés előtt Jakab Zoltán vezetőedző Borboly Csaba megyeelnökkel, Bíró Barna Botond alelnökkel és Kovács Lajossal tartott sajtótájékoztatót, amelyen a klub elszámolt a megyei tanácsnál pályázott és elnyert összegekkel.

„Én annak örülök, amikor Jaxi mindig elmondja, hogy köszi a támogatást, de kevés, mert ez azt jelenti, hogy a klubok fejlődnek, nagyobb a teljesítmény és az igények is” – osztja meg véleményét Bíró Barna Botond.

„Lehet, hogy felmerül a kérdés, hogy mit keres itt egy fehér hajú bácsi” – szólal fel a sajtótájékoztató végén Kovács Lajos, a Gimi matematikatanára. „Mit keres itt egy matektanár. A pályázatokat el kell számolni. Mi profik vagyunk és profikat igazolunk minden posztra” – viccelődik Jakab Zoltán, mielőtt Kovács Lajos elmeséli az igazi okot, miszerint már 12 éve dolgoznak együtt, mióta ő az ország középiskoláinak rendezett kupán csapatával bejutott a legjobb nyolcba, és Jaxi hazaérkezett friss edzői diplomájával. A sajtótájékoztató után

következik az este érdemi része,

a bajnokságot vezető FK és az ötödik helyen álló Buzău közötti mérkőzés. Nem fognak spórolni erejükkel a hazaiak, mutatják meg már a mérkőzés elején egy néhány érintés utáni félpályás kapuralövéssel. Alig két perc alatt három hasonló távoli lövéssel is próbálkoznak, sikertelenül.

A lelátóról élőzés közben még Borboly is láthatja az FK mérkőzés eleji dominanciáját, gyors és pontos passzaikat, erőteljes lövéseiket, amelyek félpercenként záporoznak az ellenfél kapujára, miközben a vendégek csupán egy-két kontratámadást hoznak össze, de ezeket elpontatlankodják.

Kapusával szerencséje van a buzăui csapatnak, minden lövést hárít, de az elvesztett labdáknál sem hagyja magát az udvarhelyi csapat, nyomás alatt tartja saját térfelükön a vendégeket, hibákat kényszerítenek ki, és blokkolják a kontrákat újabb támadási lehetőséget biztosítva maguknak.

A sorozatos támadásaik bármelyike végződhetett volna góllal, az első időkérésig mégsem jön ez össze. A kupaktanács az FK-nak kedvez, az első gól egy szóló után születik – Kerestély két védőn cselezi át magát, majd a kapus mellett a hosszúsarokba lő (1-0).

A következő gólra sem kell sokat várni, a 17. percben Szécsi verekedi át magát a védelmen, lövése a kapusról pattan át csapattársára, Kedei elé, aki él is az elé táruló lehetőséggel (2-0). Alig egy percen belül könnyen három is lehetett volna, de Kedei rúgása a kapufán csattan, a kimaradt helyzet pedig megbosszulja magát, a 19. percben szépít Buzău (2-1).

A második félidőben

sem kell sokat várni az FK első akciójára, az első percben háromszor veszélyeztetnek, és egy szabadrúgást is kiharcolnak, amit a csapatkapitány lő fölé. A játék képe a játékrész elején az első félideire hasonlít, az ellenfél csak ritkán jut labdához, és az első öt percben csupán egyszer jutnak el ezzel Grigoraș kapujáig. A dominancia ellenére a 26. percben egy kontra után létszámfölényben maradnak a vendég támadók és ki is egyenlítenek (2-2).

Ekkor már kicsit kezdenek elszabadulni az indulatok, az első, buzăi sárga után nem sokkal, Grigoraș, az FK kapusa is megkapja a magáét, ráadásul azután, hogy őt rántja le az ellenfél játékosa, és ő vehemensen reklamálva a szabálytalanság miatt a földhöz vágja a labdát.

Ne kapkodjuk el – kiáltja be Szécsi a kispadról, látván a pályán álló társai pontatlan passzait. Ekkor már az FK gépezet is akadozik, már nem csak a kapu előtt hibáznak. Aztán a 32. percben egy kapu előtti szabálytalanság után a játékvezető büntetőt ítél az FK-nak, amit éppen a csapatkapitány, Szécsi vág be, újra megszerezve a vezetést (3-2).

Ezután már a vendég csapatnak nem sikerül új energiákra lelni, és az előnyben lévő hazaiak próbálkoznak további támadások építésével, de hiába, az utolsó percig nem szereznek újabb gólt és a hajrában már csak megpróbálják megtartani az eredményt, és kipasszolgatni a hátralevő másodperceket. Sikeresen. 3-2 arányban nyernek a hazai udvarhelyiek.  

A csapat győzelmét követően vezeti a bajnokságot, de hozzá kell tenni, hogy a Dévai Autobergamo két mérkőzéssel kevesebbet játszott és csupán két ponttal vannak az FK mögött, amennyiben sikerrel veszik halasztott meccseiket, megelőzik az udvarhelyieket. Az FK a következő fordulóban áll, legközelebb december 1-én játszanak Kolozsváron.