Héttel bővült a piros zónás országok listája

Frissítette a járványügyi kockázatot jelentő országok és régiók listáját augusztus 26-án, csütörtök este az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU), tájékoztat az Agerpres hírügynökség. A lista augusztus 29-én, vasárnap 00.00 órától lép hatályba.

Az országos vészhelyzeti bizottság határozata szerint összesen hét ország vagy régió került újabban piros zónába a megnövekedett esetszámok miatt, köztük Azerbajdzsán, Liechtenstein, Guam, a Bahamák, a Maldív-szigetek, Anguilla, valamint Saint Kitts és Nevis.

Piros zónás 

a fent említettek mellett még Francia Polinézia, Georgia, Aruba, Dominika Köztársaság, Botswana, Koszovó, Seychelle-szigetek, Kuba, Sint Maarten, Izrael, Montenegró, Man-sziget, Malajzia, Eswatini, Saint Lucia, Fidzsi-szigetek, Ciprus, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok, Amerikai Virgin-szigetek, Irán, Kazahsztán, Észak-Macedónia, Curaçao, Mongólia, Írország, Costa Rica, Gibraltár, Franciaország, Jersey, Puerto Rico, Thaiföld, Görögország, Monaco, Líbia, Törökország, Svájc, Spanyolország, Izland, Portugália, Marokkó, Dél-Afrika, Brazília, Nepál, India.

Sárga besorolású

újabban Irak és Argentína, melyek az esetszámok csökkenése után a piros zónából kerültek át. Emellett Srí Lanka, Litvánia, Guatemala, Guernsey, Suriname, Jamaica, Mauritius, Brunei Szultanátus, Szerbia, Panamaváros, Tunézia, Dánia, Belgium, Török- és Caicos-szigetek, Libanon, Grönland, Honduras, Oroszország, Belize, Trinidad és Tobago, Mexikó, Kelet-Timor, San Marino, Bulgária, Albánia, Hollandia, Japán, Örményország, Málta, Finnország, Bonaire, Sint Eustatius és Saba, Szlovénia, Guyana, Palesztina, Fehéroroszország, Bermuda, Andorra, Fülöp-szigetek.

A többi ország és régió a zöld zónában van, újabban az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait és a Brit Virgin-szigetek is átkerültek sárgából zöld zónába.

A karantén alól mentesülnek

azok a – sárga listán szereplő államokból – Romániába érkezők, akik:

  • a Romániába lépés előtt legalább tíz nappal megkapták a koronavírus elleni vakcina második oltását is;
  • igazolni tudják, hogy az országba való belépés előtti 90 napban átestek a betegségen (pozitív PCR-teszt a fertőzésről, kórházi kibocsátó, az utóbbi 14 napban elvégzett, antitestek jelenlétét igazoló IgG-teszt);
  • kevesebb mint 3 napig (72 óráig) maradnak az adott ország területén, és bemutatnak egy negatív koronavírustesztet, amelyet az országba való belépés előtt legfeljebb 72 órával végeztek el.

A 14 napos karanténból egyébként leghamarabb a nyolcadik nap után lehet szabadulni, ha negatív PCR-tesztet tud felmutatni az érintett személy.

A besorolás abból a szempontból is releváns, hogy a beutazási feltételeken szigoríthatnak az államok.