Hétfőn kezdődik az egyhetes Magyar Kultúra Napja

Egy egész héten át, január 16-től, hétfőtől január 22-ig, vasárnapig tart a Magyar Kultúra Napja Székelyudvarhelyen.

Hétfőn

11 órától Te mit tennél időkapszulába? című rendhagyó irodalomórával kezdődik, amelyet Bonczidai Éva, a Magyar Kultúra Magazin főszerkesztője tart a művelődési házban. „Mi lenne abban a levélben vagy időkapszulában, amelyet az évtizedekkel ezelőtti önmagunktól kapnánk? Mit tennénk bele egy mostani dobozba, amelyet csak sok-sok év múlva nyithatnánk ki? Értékeket? Kacatokat? Fontos gondolatokat? Semmiségeket? Vajon értenénk majd, miért kaptuk?” – sorolják azokat a kérdéseket, amelyeket megválaszolnak majd az „irodalomórán”, amire a 0266.218.147-es telefonszámon lehet jelentkezni.

Ugyanaznap 16 óra 30 perctől fotókiállítás nyílik a Haáz Rezső Múzeum kerítésén Bögöz községi hétköznapok címmel az Orbán Balázs nyomdokán dokumentációs fotótábor anyagából.

Kedden

Fábián Andor új dokumentumfilmjét nézheted meg a művelődési ház koncerttermében 17 órától. A Hangszerhúrok, sorsfonalak című dokumentumfilm az udvarhelyszéki cimbalmosokról készült, és „egy fél évszázada alvó hangszer feltámadásának is szemtanúi lehetünk”, ha megnézzük, írják róla.

Szerdán

17 órától egy kerekasztal-beszélgetésen vehetsz részt a művelődési ház koncerttermében a 2023-as székelyudvarhelyi játék évével kapcsolatban. A meghívottak a tervekről, elképzelésekről beszélgetnek.

Csütörtökön

megismerkedhetsz Sepsi Lajos festő munkásságával. Az 1997-ben elhunyt székelyudvarhelyi művész éppen 100 éve, 1993 január 7-én született, ezért Lőrincz Ildikó művészettörténész által a városi képtárban 17 órától megnyitandó kiállítás a Sepsi 100 nevet viseli. A múzeumi gyűjteményekből és magánszemélyektől kölcsönzött alkotásokból összeálló életműkiállítás megnyitóján közreműködik Haáz Márton fuvolán és Derzsi Dénes gitáron.

Pénteken

17 órától párhuzamosan három programon is részt lehet venni.

Madách Imre művéről, az Ember tragédiájáról készült filmet a könyvtárban nézheted meg, míg a művelődési ház oszlopos termében a gyerekmunkákból összeálló Ügyeskezű cimborák nevű kiállítás lesz, amelyet Elekes Gyula tűzzománcművész nyit meg. Ugyanekkor nyitják meg az UNESCO Bolyai-emlékévet a képtárban Oláh Gál-Róbert egyetemi adjunktus A Bolyaiak és Székelyudvarhely című ismeretterjesztő előadásával, valamint Sándor József nyugalmazott egyetemi docens és Oláh-Gál Róbert egyetemi adjunktus Szemelvények a Bolyaiak matematikai kézirataiból című könyvének bemutatójával.

Ugyancsak pénteken 18 órától Tímár Sára és zenekara népdallá vált Petőfi-versekkel lép fel a városháza Szent István termében, aztán 19 órától a Tomcsa Sándor Színház előadása, az Operett következik a művelődési ház nagytermében. 

Hétvégére is tartogat programokat az eseménysorozat,

szombaton

a képtárban a Don-kanyari áldozatokról emlékezhetsz meg Berekméri Árpád Róbert történész-levéltáros történelmi és Benkő József történész II. világháborús hadtörténeti kiállítási anyagának ismertetőjén keresztül. Ugyanitt mutatják majd be Vetési Tamás Győzelem a felhők felett című könyvét.

19 órától a Cári Tibor és Szabó J. Attila alkotta CT Sculpting Project elektro-akusztikus koncertjén lehet részt venni a művelődési ház koncerttermében.

A vasárnapi zárónapon

17 órától az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesület Tárgyi anyanyelvünk című kiállítását nyitják meg a művelődési ház kiállítótermében, majd 19 órától a nagyteremben kezdődik el a gálaest, amely során átadják az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat. Utána pedig a székelykeresztúri Polgári Fúvószenekar ünnepi koncertjét lehet meghallgatni az eseményt záró ünnepi beszédek előtt. Gálfi Árpád polgármester, Bíró Barna Botond, a Hargita Megye Tanácsának alelnöke és Szőcs Endre, Udvarhelyszék Kulturális Egyesület alelnöke zárják az egyhetes programot.