Hétfőn elkezdődik a tanítás, de csak pénteken derül ki, milyen formában

Hétfőn, november 8-elkezdődik a tanítás az ország valamennyi iskolájában, de csak pénteken születik döntés arról, hogy milyen formában – jelentette be hétfőn Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Az oktatási miniszter a lehetséges forgatókönyvekről beszélve elmondta, következetesen kitartanak amellett, hogy az oktatásnak fizikai jelenléttel kell zajlania, amennyiben garantálni tudják a tanulók és pedagógusok biztonságát. Ha például a fél országban alacsony lesz a fertőzöttségi ráta, és nincsenek koronavírusos megbetegedések az iskolában, ezekben a tanintézetekben jelenléti oktatás lesz, magyarázta.

A tanév menetrendjével kapcsolatban Sorin Cîmpeanu elmondta, a félévi dolgozatírások időszaka december 6-ától kezdődik és idén kevesebb félévi dolgozatot kell írniuk mind a nyolcadikosoknak, mind a középiskolásoknak. Ez azt jelentené, hogy a nyolcadikosok három helyett kettő, a középiskolások pedig négy helyett három dolgozatot írnak idén.

Emellett a diákok jegyeinek lezárásához szükséges osztályzatok minimális számát kettőre csökkentik. Eszerint, ha valakinek van két jegye, illetve egy harmadik a dolgozatra, mivel utóbbi 25 százalékos arányban számít bele a félévi jegybe, a két másik jegynek nagyobb súlya lesz, egyenként 37,5 százalékot tesznek majd ki, magyarázta az oktatási miniszter.

Azok a diákok pedig, akik tőlük független okok miatt – azaz megfertőződés vagy karantén miatt – nem tudnak részt venni a dolgozatíráson, az iskolába való visszatérésük után bepótolhatják ezt, akkor is, ha csak a második félévben térnek vissza, jelentette ki.

Jövő héttől elérhetők lesznek az iskolákban a nyáltesztek a koronavírus-fertőzés kimutatására – mondta még el Sorin Cîmpeanu ügyvivő oktatási miniszter. Jelenleg a beszerzési eljárás folyamata a vége felé közeledik, és a jövő hét folyamán a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) közvetítésével kiosztják a teszteket az oktatási intézményeknek, ismertette, hozzátéve, a tervek szerint a mennyiség az összes iskolás és óvodás, illetve tanügyi alkalmazott heti kétszeri tesztelésére elég kell legyen. 

 

Agerpres