Hétfőn délelőtt indul a háztartási roncsprogram!

Hétfőn délelőtt 10 órától igényelhetik a magánszemélyek a Háztartási Roncsprogram első szakaszában kiutalt értékjegyeket: mosógépre, mosogatógépre és hűtőre/fagyasztóra lehet vásárlási utalványokat szerezni azoknak, akik rendelkeznek a célból létrehozott felhasználói fiókkal a környezetvédelmi ügynökség honlapján, az afm.ro-n.

400 lejt lehet igényelni az új, legalább C energiaosztályú mosógépekre, beleértve a szárítógépeket is, szintén 400 lejt az új, legalább D energiaosztályú mosogatógépek esetében és ugyancsak 400 lejt az új, legalább E energiaosztályú hűtők/hűtőgépek/hűtőgépek/fagyasztók vásárlására, amennyiben egy régi készüléket leadunk a vásárlás alkalmával.

A jóváhagyott személyek listáját az AFM honlapján teszik közzé, ezután a jelentkezők valamelyik felhatalmazott kereskedőhöz mehetnek, ahol megvásárolják a kívánt felszerelést. Az AFM általi érvényesítéstől számítva erre 7 napjuk van. 

A program első szakaszának összköltségvetése 25 millió lej. 9-én 23:59-ig tart a program vagy a költségvetési keret kimerüléséig. Jövő héten, december 12-étől 16-ig laptopokra és táblagépekre, 19-23. között légkondicionáló berendezésekre, ruhaszárító gépekre lehet támogatást igényelni az afm.ro honlapon.

Jövőre újragondolják

a programot, jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Jövőre eltiltják a részvételtől azokat, akik utalványt igényeltek és nem használták fel őket. Valamint az utalványok értékét is növelni kellene a miniszter szerint tekintettel arra, hogy az energiahatékony termékek egyre drágábbak. A pályázók érdeklődésétől függően bizonyos kategóriák kikerülhetnek a programból – akárcsak korábban a televíziók –, a porszívókra, klímaberendezésekre például nem nagy az érdeklődés, így azokat kihagyhatják a következő programból, írják a Hotnewson.