Hét fertőzöttet szállítottak Udvarhelyre

Május 15. után is megmarad a székelyudvarhelyi kórház COVID-19 háttérkórház szerepe, áll az intézmény Facebook-oldalán, ami azt jelenti, hogy továbbra is ellátja az Udvarhelyszéki SARS-Cov-2 fertőzött betegeket, illetve azokat a Hargita megyei pácienseket, akik a SARS-Cov-2 fertőzés mellett más betegségekben is szenvednek és emiatt kórházi ellátásra szorulnak.

A krónikus, halasztható vizsgálatok, illetve kórházi kezelések egyelőre elmaradnak.

Továbbra is ellátják helyben

az életveszélyes sürgősségi eseteket, az olyan sürgősségi betegek helyzetét is megoldják, akik nem szállíthatók vagy nem halaszthatók. Esetükben egy erre kijelölt helyen elvégzik a koronavírus tesztet: ha az eredmény negatív, és ha a beteg állapota már stabil, akkor eldöntik, hogy itt ápolják tovább vagy elküldik Csíkszeredába, attól függően, hogy épp mennyire van nyomás alatt a kórház, magyarázta Dr. Lőrinczi Csaba, a székelyudvarhelyi városi kórház orvosigazgatója.  

A kórház 527 beteget képes ellátni, amennyiben nem kell fenntartson helyeket fertőzött személyeknek. A számításaik szerint a járványügyi szabályoknak megfelelően körülbelül 95 ágyat tudnak a koronavírus-fertőzötteknek biztosítani, ha a teljes kórházat kizárólag a fertőzötteknek szentelik. Azonban a szabályok szerint most a kapacitás nyolcvan százalékát a koronavírusos betegek számára kell fenntartsák, a maradékot pedig a többieknek. Számolniuk kell az esetleges új fertőzöttekkel is: a hétvégén például kezdetben úgy tűnt enyhülni fog a vírus okozta helyzet, aztán megjelentek az új gócpontok, péntek délutántól ma délig 7 új fertőzöttet szállították át a városi kórházba. Ezeket mind számításba kell venniük mielőtt döntenek, hogy menjen vagy maradjon valaki, mondta el az orvosigazgató.

A járóbeteg szakrendelők működése csak

a megfelelő törvényes keretek között lehetséges, itt is főleg az akut, halaszthatatlan esetek ellátására van lehetőség, előzetes telefonos egyeztetés alapján családorvosi küldőpapírral. A telefonos előjegyzést a családorvosi rendelő végzi a küldőpapír kiállításakor, ilyenkor a betegnek nincs más dolga, mint a megbeszélt időpont betartása, a várakozás, illetve a zsúfoltság elkerülése végett. 

Ha valaki valamilyen okmányt igényel, akkor kell magának vagy online vagy telefonon időpontot egyeztetnie, egészítette ki az orvosigazgató. Fontos, hogy ebben az esetben is mindenki pontosan érkezzen. Cél, hogy elkerüljék, hogy a járóbeteg rendelő előtt a járdán várakozzanak az emberek, sőt, az épületen belül sincs sok férőhely, ha minden rendelő előtt csak egy beteg ül, már az is tömegnek számít és veszélyes lehet, hangsúlyozta. 

A krónikus betegek rendszeres ellenőrző vizsgálatai egyelőre elmaradnak, de egy krónikus betegség heveny fellángolása, súlyosbodása esetén fontos először a családorvoshoz, majd az ő irányításával szakorvoshoz fordulni. Receptjeiket továbbra is felírhtják a családorvosok, mint például a különböző nemzeti programokhoz tartozó gyógyszereket is, amelyeket a szükségállapot elrendelése előtt csak szakorvos írhatott fel.

Ugyanakkor ha valaki lázas vagy légúti tüneteket produkál, az továbbra is telefonon értesítheti a családorvosát, vagy súlyosabb esetben a sűrgösségin jelentkezhet, kerülve a szakrendelÅ‘ket.Â