Hét év után beindulhat a megye szeméttelepe

Az elektronikus közbeszerzési adatbázisban (SEAP) ellenőriztük, hogy mi a helyzet a gyergyóremetei integrált hulladékkezelő és -tároló telep évek óta húzódó közbeszerzésével. A Hargita megye szemetét átvevő infrastruktúrát 2016-ban adták át, azóta áll teljesen felszerelve, várva a működtetőt. 

Drónfotó a 2016-os átadáskor. Azóta üresen áll. Forrás: gyergyoremete.ro

Néhány kattintással meg is találtuk, hogy június 14-én járt le a jelentkezési határidő az idén meghirdetett közbeszerzésre, és hogy egyetlen vállalkozó akadt: egy három cégből (RDE HARGHITA, ECOCSIK ÉS ECO BIHOR) álló konzorcium, ám a pályázatát még nem bírálták el.

– Az elbírálás még folyamatban van, abban a fázisban, amikor a bizottság részéről felmerülő kérdésekre kell válaszolnia a pályázónak. Ha mindent rendben találnak, akkor vele kötünk szerződést (8 évre mintegy 200 millió lej értékben – szerk.). Az elbírálás augusztus végén, szeptember elején várható, a szerződéskötést követően pedig 3 hónap felkészülési ideje van a szolgáltatónak – tudtuk meg Incze Csongor megyemenedzsertől, aki egyben a közbeszerzést kiíró fejlesztési társulás, a SIMD Harghita elnöke.

Mi következik utána?

Előkészítés alatt van a megyei szintű hulladékszállítás közbeszerzése, mely magába foglalja a két tömörítő-átrakó állomás (Korond, Csíkszereda) működtetését is. Ennek kiírása augusztus végétől szeptember közepéig várható, előtte minden Hargita megyei önkormányzat – kimondott vagy hallgatólagos – beleegyezését kell adnia.

Évek óta nulla kilométerben. Forrás: Élhető Jövő Hargita Megyében Facebook-oldal 

Amint mindkét közbeszerzés lezárul és megkötik a nyertesekkel a többéves szerződéseket, elindulhat a megyei integrált hulladékkezelő rendszer, amelyhez minden Hargita megyei önkormányzat csatlakozott a SIMD tagjaként, így Székelyudvarhely is. Ez azt is jelenti, hogy a szemetünket többé nem vihetik más szeméttelepre, például a Cekendre, ám az továbbra is vehet át hulladékot más megyékből, amíg az engedélyezett cellái meg nem telnek (jelenleg a harmadik cellánál tartanak a négy betervezettből) – válaszolt kérdéseinkre a megyemenedzser.

Hogyan fog működni?

Incze Csongor abba is beavatott, hogy miként kell elképzelni az egész megyére kiterjedő új rendszert:

1. A szelektív gyűjtés továbbra is mindenkinek az otthonából indul, ezért kulcsfontosságú, hogy jól működjön – a SIMD kampányokat fog indítani a tudatosítás végett.

A lakóövezetben felépített korondi átrakóállomás – amikor ott jártunk 2019 év végén (saját fotó)

2. A szemetet mindenhonnan ugyanaz a szolgáltató cég/cégcsoport fogja összegyűjteni és az általa működtetett korondi és csíkszeredai állomásokban fogják átrakni és takarékossági megfontolásból tömöríteni (kivéve az üveget, amit csak sértetlenül tudnak hasznosítani), mielőtt Gyergyóremetébe szállítanák.

3. Ott fellazítják a tömörített csomagokat és kategóriánként (műanyag, papír, üveg, vegyes, komposzt) egy-egy futószalagon válogatják manuálisan. Ami nem újrahasznosítható (pl. mocskos), illetve nem akad fenn a mágnesen, az a szalagon marad, és a vegyesben landol.

Illusztráció egy válogatósorról. Forrás: Élhető Jövő Hargita Megyében Facebook-oldal 

4. A háztartási szemétbe vegyült újrahasznosítható anyagokat egy dobrosta és egy másik válogatósor segítségével (amit a nyertesnek kell felszerelnie) választják külön. A fennmaradó vegyes szemetet előbb ülepítik, majd egy másik medencében fordított ozmózissal tisztítják – elvileg annyira, hogy a távozó víz akár iható is volna. Egy külön komposztáló részleget is akarnak majd működtetni a telepen.

5. Az újrahasznosítható hulladékot értékesítik, a kezelt vegyes hulladékot pedig egy cellába helyezik. A három tervezett cellából eddig egyre van engedélyük, ami hatékony gyűjtés esetén akár 15-20 évig is kiszolgálhatja a megyét, ellenkező esetben már 6 év alatt megtelne – számszerűsítette Incze a szelektív hulladékkezelés fontosságát.

Mi tartott ilyen sokáig?

A jelenlegi közbeszerzés már a harmadik, amelyet ki kellett írnia Hargita megyének. Az első kiírást még 2020 végén hirdették meg, ám 2021-en le kellett állítani, mert az egyik érdekelt, az AVE HURON cég sikeresen megóvta. Egyébként jogosan, jegyezte meg Incze Csongor, mert voltak telekkönyvi problémák, amelyeket ki kellett igazítani előbb. 

Amint ez megtörtént, 2021 májusában írták ki másodszor a tendert, ám augusztusban megváltozott a törvény, ezért módosítani kellett a tenderfüzetet, majd az energiaválság okozta áremelkedéssel kellett összhangba hozni a pályázatot, 2022 szeptemberében pedig egy újabb törvénymódosítás miatt vissza kellett vonni. Az új előírás szerint ugyanis nem a megyei tanács, hanem a fejlesztési egyesület, ez esetben a SIMD Harghita, kell hogy kiírja a licitet.

Ez végül 2023 februárjában történt meg, amikorra mind a 67 tagönkormányzat jóváhagyását megszerezték, ám egy bukaresti cég már a legelején megóvta a kiírást, egyébként sikertelenül, így végül csak májusban nyílt meg a pályázati felület a SEAP-on – mondta el még Incze érdeklődésünkre.

Az uh.ro a te véleményedre kíváncsi!

Segíts nekünk megtervezni a jövőt! Csak pár kérdésre kell válaszolnod, mindössze 5 percbe telik, de nekünk sokat segítesz vele!

Segítek, kitöltöm a kérdőívet! »