Helytelen a hőemelkedéses és lázas diákok kizárása az érettségiről

Helyteleníti a diszkriminációellenes tanács a 2020/4259/827-es rendeletnek azt az előírását, hogy nem engedik részt venni a képességfelmérő vizsgán, és az érettségin azokat a tanulókat, akiknek a testhőmérséklete meghaladja a 37,3 Celsius-fokot.

A rendeletről a Nép Ügyvédje kért véleményezést a CNCD-től (Országos Diszkriminációellenes Tanács), amely szerint közvetett diszkriminációnak minősül a 37,3 Celsius-foknál magasabb testhőmérsékletű diákok kizárása az országos vizsgákról.

Bár elismerik, hogy a vizsgán résztvevők egészségvédelme fontos, az intézkedést több okból is helytelennek és szükségtelennek vélik: nincs orvosi kutatás, amely azt bizonyítaná, hogy a 37,3 Celsius-foknál magasabb testhőmérsékletű személyek a SARS-CoV-2 hordozói, köztudott, hogy a lázmentes személyek is lehetnek vírushordozók (tünetmentesek), és számos más, az egészségi állapottól független tényező is okozhat hőemelkedést. A vizsgáról való kizárásuk az oktatáshoz való joguk megsértését jelentené, az oktatáshoz való jog ugyanis magában foglalja az egyenlő feltételek melletti és azonos szempontok alapján történő kiértékelést is – érvelnek.

Alternatív megoldásként azt javasolja a testület, hogy azok a tanulók, akiknek a testhőmérséklete magasabb 37,3 foknál, vizsgázzanak külön teremben.

A Nép Ügyvédje, Renate Weber erre reagálva rámutatott, „ha van rá akarat”, meg lehet találni a megfelelő megoldást a helyzetre. Hozzátette, pénteken javaslatot küld az oktatási minisztériumnak, kérve, találják meg a módját annak, hogy a 37,3 foknál magasabb testhőmérsékletű tanulók is vizsgázhassanak.

Agerpres