Helyenként besárgult a megye a koronavírustól

Közzétették hétfőn az iskolakezdési forgatókönyv megállapításához szükséges, megyékre és településekre lebontott járványhelyzetet, amely tartalmazza az elmúlt 14 napban jegyzett COVID-19-esetek számát – írja az Agerpres.

Az egészségügyi tárca közlése szerint a piros forgatókönyv zónájába 43 település került, 410 település a sárga forgatókönyvet követheti, 2728 pedig a zöld szerint kezdheti a tanévet.

Hargita megyében egyelőre nincsenek vörös zónák, viszont sárga van, nem is egy. A Közegészségügyi Intézet térképén és táblázatán látszik, hogy a Csíki-medence jelentős része besárgult, a következő településekben haladták meg az 1000 főre eső 1 betegszámot: Csíkszereda (1.25), Csíkcsicsó (1.04), Csíkrákos (1.83), Csíkszentmihály (1.09). Gyergyószékről egyetlen településen, Gyergyószárhegyen ment a küszöb fölé az index, itt 1.11-et számoltak.

Más csíkszéki települések is súrolják alulról a sárga zónát, ezek Csíkszentimre (0.89), Csíkkozmás (0.87) és Csíkkarcfalva (0.74).

Udvarhelyszékről minden település egyelőre zöld színű, egyetlen település közelíti meg a bűvös egyest, ez pedig Fenyéd község, 0.94-es indexszel. Udvarhelyen az elmúlt két hétben 0,16 eset jutott ezer főre, a 2011. népszámlálás alapján ez 34 ezer főre 5 és fél személyt jelent.

A tanévkezdésre vonatkozó forgatókönyv megállapításához az elmúlt 14 napban jegyzett, ezer lakosra számított új esetek számának összegét veszik figyelembe.

Zöld zónában (0-1 eset) a tanítás az óvodákban és iskolákban a gyerekek teljes létszámú részvételével zajlik az osztályteremben, a megfelelő járványügyi óvintézkedések betartásával.

Sárga zónában (1-3 eset) szerint az óvodások, elemi osztályosok, nyolcadikosok és tizenkettedikesek egyszerre és teljes létszámban, a többi diák csoportokra osztva, felváltva vesz részt fizikailag az osztályban zajló tanórákon.

Vörös zónában (3-50 eset) minden egyes óvodás és diák on-line tanításon vesz részt.