Helikopter-taxi! Tessék?

Nem luxusterméket, hanem korszerű megoldást dobna piacra elérhető áron (a tervek szerint) 2025-re a nagy múltú amerikai repülőgép és helikoptergyártó cég, a Bell. A városi közlekedést forradalmasítaná a Bell Nexus billenőrotoros hexakopter légitaxi, amelyet Las Vegas-ban mutattak be és a cégvezető szerint a 2020-as évek elején már repülni is fog.

A hétfői sajtóbemutatón Mitch Snyder, a Bell elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy a Nexus biztonságosabb, halkabb és olcsóbb lesz, mint eddig bármilyen civil helikopter. A Nexus hibrid meghajtású (azaz elektromos és gázturbinás), hat légcsatornás propellerét billenőrotoros rendszerben, hatszög alakban helyezték el a kabin fölött.

A billenőrotoros megoldásnak köszönhetően a Nexus helyből föl tud majd szállni, aztán vízszintes állásba fordítva a hat propellert, nagy sebességgel tud haladni. A 2,6 tonnás gép kb. 240 kilométeres távolságra tud repülni majd, nagyjából 240 km/órás csúcssebességgel. A repülés élményét a hatalmas ablakok fokozzák, sőt ezek egy része átlátszó grafikus kijelzőként kiterjesztett valóságélményt is nyújt majd – olvassuk az index.hu-n.