Helén a tehénnel hódít a vidéki színpadokon

Február 15-én nyolc helyszínen szerveznek kosaras bálokat Udvarhelyszéken.
Fotó: Toásó Ferenc

Bögözben

már javában zajlanak a próbák, szombaton tizennégy szereplő-szervező rendez kosaras bált. A pénteki főpróbán azok is láthatják a bohózatokat, akik nem vesznek részt a bálon, de nem szeretnének kimaradni a helyiek által előadott jelenetekről.

Színpadra kerülnek Rejtő Jenő Helén, s tehén és Kéri Ferenc Az erőszakos Faragó című darabjai, de A rátóti asszonyok is – mondta el érdeklődésünkre Csomor Emőke, a szervezők egyike.

Árvátfalván

nyolc éve folyamatosan ünnepelnek farsang idején a kultúrházban. Idén a Csal a feleségem című bohózatot viszik színpadra. 

– Kicsi falu vagyunk, kicsi kultúrházzal. Hozzávetőleg száz ember él a településen, harmincöt pár részvételére számítunk, ennél több be sem férne az épületbe – tudtuk meg Bokor Leventétől, aki azt is elmondta, hogy három család szervezi az eseményt.

A siklódiak

otthon báloznak víg farsang idején. A tizenhetedik alkalommal szervezett eseménynek sokáig Székelykeresztúr adott otthont, mivel ott sok siklódi él. Most szombaton a helyi kultúrházba költözik élet, az amatőr színjátszó csoport bemutatja A lopótök, avagy Mari nem olyan lány és a Helén, s a tehén című darabokat – mondta el telefonon Bónis Ferenc, a szervezők nevében.

A hodgyai fiatalok

sem tétlenkednek, Valentin-napi színdarabos bálra készülnek. Sokadjára szerveznek színdarabos bált, idáig mindig nagy érdeklődés mellett. Idén Nóti Károly Majd a Jegenye című bohózatát és Rejtő Jenő klasszikusát, az Apósom a vezért.

Varságon

a pedagógusok újra bálba hívogatják a tanulók szüleit, teszik ezt 2005 óta. A 24 személy szereplésével szervezett eseményen több jelenetet is előadnak, a helyszínen megtekinthetik Bocsánat felség, A professzor úr, Mindentudó Mezei, Szerencsepatkó, a Focidrukker, és A három pösze lány című darabokat – tudtuk meg Szász Gábortól, az iskola igazgatójától, szervezőtől.

Városfalván

az este nyolc órától szervezett hagyományos kosaras bálon a Székelyudvarhelyi Unitárius Egyház színjátszó csoportja szórakoztatja a helyieket a Kovács István művelődési házban, bemutatják Rejtő Herkules Bonbonját, és Vaszary János Stradivarius című darabját – értesültünk Jakab Lázár közösségi oldalára feltöltött bejegyzéséből.

A kissolymosi

kosaras bál szervezője, Székely Ilona tavaly nyerte meg a kosarat, sorshúzás által, amivel az idei bál szervezési feladatait is megkapta.

– Három-négy pár segédkezik még a szervezésben, mi Székelyudvarhelyről járunk ki próbálni. Idén tíz személy részvételével mutatjuk be A favágók, a Bosszuljuk meg!, és az Adóbevallás című jeleneteket. Különösebb hagyomány nincs, de díjazni szoktuk a legfiatalabb és legidősebb házaspárt, tombolahúzásra is sor kerül – tájékoztatta portálunkat a szervező.

Máréfalván

szentmisével kezdődik a Mária Rádió által szervezett kosaras bál.

A helyi önkéntesek, hallgatók szerették volna, ha idén náluk lenne az esemény, ezért ünnepelünk ott. Előre be kellett jelentkezni a bálba, teltház várható, háromszáz személy részvételével. A máréfalviak műsorral kedveskednek a jelenlévőknek, jelmez- és táncversenyt szerveznek, de még színdarab is lesz – tudtuk meg Józsa Ferenctől, a rádió munkatársától.