Hegyet kerüld!

Kerüljék el a Fogarasi-havasok magasan fekvő vidékeit, főként a Bâlea-tó környékét, ahol szerdán természetes módon keletkezett lavina – figyelmeztetik a turistákat a www.avalanseincarpati.ro honlapon.

Az Agerpres tájékoztatása szerint a tónál bekövetkezett lavinának nem voltak áldozatai, de a lavinaveszély továbbra is jelentős, az 1-től 5-ig terjedő skálán 3-as szintű, mert az utóbbi napok erős havazása miatt 134 centiméteres hótakaró alakult ki.

Az időjárás-előrejelzés értelmében az elkövetkező napok fagyosak lesznek, hóviharokkal tarkítva, a magas hegyvidéken több mint 100 kilométer/órás sebességgel fújó széllel. A következő hét közepén felmelegszik az idő, a déli oldalakon nagy lavinák következhetnek be napközben, éjszaka pedig az északi oldalakon – áll a szolgálat közleményben.

A Fogarasi-havasok Argeş megyei részén minden turistaörvény zárva van, akárcsak a Jézer-, Királykő- és a Leaotei-hegységben. A hegyimentők figyelmeztetnek: az elmúlt években több halálos áldozata is volt a lavináknak Romániában, ezért turistáknak azt tanácsolják, semmi szín alatt ne próbáljanak meg elindulni a lezárt turistaösvényeken, illetve kérjenek információkat a diszpécser szolgálattól a 0SALVAMONT számon. A sétákat a hegyek alacsonyabb zónáin úgy tervezzék, hogy még sötétedés előtt egy órával visszaérkezzenek a lakott vidékre.

A kiemelt kép illusztráció.