Hegyen, völgyben és pályán is ők voltak a legjobbak

Van, aki leghosszabb futásán van túl, és olyan is, aki először állhatott dobogóra. Eredményes hétvége után vannak a VSK futói.
Fotók: VSK

Több versenyről hoztak haza érmeket a Városi Sportklub futói a hétvégén, például az Erdélyi Középhegységben megrendezett

Apuseni Ultra

nevű viadalról. Itt több távon lehetett indulni. A 176 kilométeres, 6600 méter szintkülönbséggel bíró megmérettetésben a VSK részéről Szőcs Előd indult, megszerezve az összetett harmadik helyet. Igaz, csak a terep teljesítése volt a célja, hiszen egy stresszes időszakon van túl, elmondása szerint jó volt itt kiereszteni a gőzt. „Az idővel nem vagyok elégedett, de ez csak tovább fokozza a motivációmat, hogy jövőre akár az előttem végzőkre is veszélyes tudjak lenni” – vallja Előd, akinek ez volt a leghosszabb versenye ezidáig.

A száz kilométeres távon

nem voltak ellenfelei a VSK futóinak. A hölgyek között Fazakas Bíborka nyert, a férfiak között Bartha Bálint, míg csapattársa, Lukács Gyula érkezett be másodikként.

Bartha Bálint már visszajáró vendég ezen a versenyen, hisz tavaly a 170 kilométeres távot ő nyerte, melynek egyik díja az Etna Trail Race-re való nevezés volt, amit idén szintén első helyen fejezett be Olaszországban.

Visszavágytam a 100 kilométeres távra, mert ezt napvilág be lehet fejezni, és lehet látni is valamit a tájból. Nagy igényem volt erre – vallotta Bálint, aki Lukács Gyulával hamar az élre állt, és egy darabig ketten futottak a mezőny elején. Ötven kilométer után voltak gondjai: fájni kezdett a bal térde, jobb bokája, a lábizmai, de próbálta kizárni a fájdalmat, és a minél korábbi beérkezés és ellazulás „lebegett lelki szemei” előtt. 11 óra 16 perc után érkezett a célba.

„Az első 2 kilométer kemény emelkedő volt, utána el is tévedtem, rossz ösvényen futottam le, így mire észrevettem, hogy nem jó helyen vagyok, már futottam 2 kilométert. Visszamentem, de addig mindenki elhaladt, így utolsóként indulhattam. Igyekeztem, féltem, hogy megint eltévedek. Viszonylag hamar utolértem az utolsókat. Kimondottan jó napom volt, jól ment a futás, a gyomrom is rendben volt. 30 kilométertől már az első nő voltam, 45 után a második futó, és sikerült ezt végig tartani. Megnyertem! Nagy öröm volt befutni, a csapatom ott várt, örültek nekem, fergeteges hangulatot teremtettek” – emlékszik vissza Bíborka.

A klasszikus maratoni távon

is mind a hölgyeknél, mind az uraknál udvarhelyi győztest avattak, Székely Lídia és Takács Szabolcs nyertek, utóbbit szintén egy VSK-s futó, Józsa Levente követte. Ő élete első dobogós eredményét érte el, éppen ezért mindig emlékezni fog rá.

„A harmadik és negyedik helyen befutó versenyzőkkel szinte a teljes idő alatt harcoltunk, hisz nagyon sokszor a látóhatáron belülre kerültek, de a végén sikerült egy nagyobb előnyt szerezve beérkezni a célba második helyen. Külön öröm volt, hogy Takács Szabolcs, szintén VSK terepfutó mellett állhattam a dobogón, aki az első helyen ért be előttem. Hatalmas motiváció ez számomra, már alig várom a következő szezont” – mondta Levente. Míg ők a Középhegységet,

sokan a Nagyhagymást mászták

a csapatból, azt is érinti ugyanis a Maros és az Olt folyók forrásai közt megrendezett Mures – Olt Marathon. Itt a félmaratoni távon Imre Judit harmadik helyen ért célba korkategóriájából. A majdnem tizenöt kilométeres krossztávot az urak versenyében Péter „Ckoya” Attila nyerte, és ezen a távon indult Nagy Csaba is, de a sérüléséből lábadozó futó most egyik társát, Hollósy Zitát segítette, aki a hölgyek összetett versenyében a negyedik helyen zárt.

Rehabilitáción vagyok túl, csak óvatosan mentem, inkább kísértem Zitát, szem előtt tartva, hogy ne sérüljek le újra. Zita tempójában tizedik lettem, de örülök, mert ő javított 15 percet a tavalyi időeredményén – mondta Csaba. Ők a hegyekben,

Nagy Elemér a pályán gyűjtötte az érmeket

hétvégén, a Bukarestben megrendezett 29. Masztersz Atlétika Balkán Bajnokságon, ahol 12 ország 839 atlétája vett részt.

Ahogy minden masztersz versenyen, a versenyszámok itt is korcsoportonként kerültek díjazásra. Ezek öt évenként vannak 35 évtől kezdődően. A különböző korkategóriákba tartozó sportolókat legtöbb alkalommal külön indították versenyszámonként, de volt kivétel is, ahol két, három korcsoportot indítottak egyszerre. „Így volt ez az én első két számomban 5000 és 3000 méteres akadályfutáson is” – mondta el portálunknak Elemér, aki utóbbi távon aranyérmet, előbbin bronzérmet szerzett.