Hegy alatt aszfaltoznak

A hidegek beköszöntével beindultak a munkagépek a megyei utakon és a város utcáiban is.
Fotó: Tamás Attila

Hétfőn, szeptember 23-án elkezdődött a zetelaki gát mentén húzódó betonozott útszakasz felújítása – jelentette be az Udvarhelyszéki Közlekedési Info Facebook-csoportban a kivitelező cég projektmenedzsere. Tamás Attila arra hívta fel az autósok figyelmét, hogy az elkövetkező két hónapban az említett útszakaszon fokozott figyelemmel közlekedjenek.

A munkálat az Udvarhelyt Gyergyóval összekötő megyei út 2,5 kilométeres, betonozott szakaszán zajlik, a 17. és a 20. kilométerkövek között. Először a megrongálódott betonlapokat távolítják el, ezt követi az új alapozás, amire egy geokompozit szőnyeg és két réteg aszfalt kerül. A vízelvezetés betonsáncba történik a menetirány jobb oldalán, kijavítják az átereszelemeket (hídfej, beömlő, kiömlő), és úgynevezett gabion (vízáteresztő, önhordó, rugalmas) támfalakat építenek. Végül felkerülnek a közlekedésbiztonsági elemek: védőkorlát a menetirány bal oldalán és a megfelelő közúti táblák. A munkálatokat a Viaduct-Multipland cégtársulás végzi, a megyei tanács megrendelésére.

A tanács műszaki osztályán dolgozó Smutczher István projektfelelős két további útépítésről tudott beszámolni: a Baknya-tetőről Bogárfalvára vezető 1,3 km-es úton egy hónap múlva remélhető az új aszfaltburkolat átadása, a Hargitafürdőre vezető betonúton pedig befejezték az alapozást, és nekifogtak az aszfaltozásnak, így a tél beállta előtt az is elkészülhet.

A városban várható munkálatokról a polgármesteri hivatal számolt be Facebook-oldalán. A bejegyzés szerint csütörtök (szeptember 26.) reggeltől a Bethlenfalvi úton, a Céhek és a Vásártér utcákban, valamint a Baróti Szabó Dávid utcában a Tamási Áron Gimnázium és a Csere utca közötti szakaszon lehet számítani részleges útlezárásokra.