Hegedűszóra verik fel a port a központban

Minden, amit ők művelnek, a magyarság közös kincse. Itt van minden, amit tudnod kell az Erdélyi Táncháztalálkozóról.
Fotó: KINDA BOTOND

Többszázan zenélnek és táncolnak majd a hétvégén a Patkóban, a művelődési házban, a sétatéren, a Jungle Clubban, a minifocipályán, és ahol érik, ugyanis pénteken, szeptember 13-án kezdődik az Erdélyi Táncháztalálkozó. A program az eddigi évekhez hasonlóan zenés felvonulással kezdődik, mert ez annyira jól sikerült minden évben, hogy nincs amiért változtatni rajta. Orendi István, az Udvarhelyi Néptáncműhely igazgatója szerint „annyira jó élmény volt, ezzel indítunk az idén is”.

Mivel a várost három irányból lehet megközelíteni, ezért három helyen gyülekeznek majd a táncosok és a zenészek. A Csíkszereda felől érkezők a buszállomáson, a Marosvásárhely irányából érkezők a Sportcsarnoknál, a Székelykeresztúr felől érkezők a Rákóczi Ferenc téri Szekérnél (Román Viktor szobra) találkoznak délután fél ötkor. A csoportok együtt indulnak a Patkóba, ahol a házigazdák várják majd őket. Áfonyapálinkával, jegyezte meg viccesen az igazgató.  

Ugyan „esőben nincsen sajnos alternatíva a hangszerek miatt”, ha az idő kedvez nekik, már a Patkóban is húzzák egy negyedórányit a vonókat.  

„A táncháznak nagyon jó ereje van,

nagyon jól meg tudja mutatni a közösséget és összetartani, és bárki, aki nem táncházas, de eljön a Patkóba, ebbe beleérez, biztos vagyok benne. Gondolhatod, amikor körülbelül százan zenélnek, és többszázan táncolnak, annak van egy olyan hangulata, amit csak ott lehet megélni” – magyarázta Orendi, miért érdemes ott lenniük az első bálozóknak is a rendezvényen.

Akinek itt jön meg a kedve, azoknak szombaton, napközben kétszer is lesz néptánctanítás, a Jungle Club nagytermében 11 órától udvarhelyszéki néptáncokat lehet tanulni Márton Sándor és Márton Ottilia helyi néptáncoktatóktól, míg délután négy órától mezőségit Tálas Ágnessel és Kiss Zsolttal. „Biztos egy óra alatt nem tanulja meg valaki az adott tájegység néptáncát, de ha megmozdul benne valami, ez életre szóló lehet” – magyarázta az igazgató.

Na, de ne ugorjunk ennyire előre. Szóval pénteken a Patkóban ötkor találkozó, és a villámmulatságot csapó tömeg, miután jól kitáncolja magát, átvonul a rendezvény helyszínére, amit a minifocipálya, a városi park, a művelődési ház, a Jungle Club és sportcsarnok alkot. „Nagyon jó ez a helyszín, az, hogy néhányszáz méteren belül ennyi minden van. Aki ide jön, nem fog eltévedni, minden itt van, ez az egyik érv, hogy végül a táncháztalálkozó nem lett vándorrendezvény” – mondta Orendi a helyszínről.

A szombat

lesz a legzsúfoltabb napja az eseménynek. Akkor indul a gyümölcsfesztivál, a táncháztalálkozó társrendezvénye, és a kirakodóvásár, amelyre kézműveseket hívtak, lehetőleg olyanokat, akik népi mesterségeket űznek, és akiknek a mozgalomhoz közül van. „Nem azt mondom, hogy csak viselet, kalap, vagy cipőkészítőket hívunk el, vannak fafaragók, gyöngyfűzők, nemezelők” – tudtuk meg.

„Ez a nevében erdélyi táncháztalálkozó, de úgy gondolom, ez a magyarság közös kincse, mindaz, amit mi itt művelünk”, ezért a kézművesek, a zenekarok, a táncegyüttesek között is lesznek meghívottak Magyarországról, más határon túli területekről. 

Szombaton a minifocipályán 11 órától egész nap az eseményre érkező amatőr táncegyüttesek előadásai lesznek, és 14 órától ugyanitt lesz majd hallható a Balatonfüredi Prímásverseny idei díjazottjainak koncertje is.

Emellett a művelődési házban és a Jungle Clubban különböző előadások lesznek. A Bekecs gyerekelőadása tíz órától a művelődési ház nagyszínpadán, délután 15 és 17 órától a kolozsvári Zurboló Táncegyüttes stúdióelőadása, 15 órától a Barozda együttes koncertje a Jungle-ben.

Fontos tudni,

hogy a kolozsváriak előadására a helyszín miatt korlátozottak a helyek, ezért ajánlott előre feliratkozni a Jungle-ben. Mindkét előadásukra negyven ember fog beférni a terembe. Orendi szerint, mivel egyszerre sok apró program van, több helyszínen, megoszlik a figyelem, ezért az a tapasztalat, hogy nem kell senkit sem elküldeni.

A művelődési ház legalsó szintjén, a Néptáncműhely próbatermében 16 órától kezdődő borkóstolóra szintén korlátozottak a helyek. Tóth Csaba, a gyulafehérvári érsekség főborásza tartja a körülbelül 40-50 érdeklődőnek, akiknek egy jelképes összeget kell fizetniük.  

Újdonságnak számít a virtuális hagyományok háza, amelyet ugyancsak a próbateremben tartanak. 11 órától délután 4-5 óráig VR-szemüvegen keresztül a Magyar Állami Népi Együttes próbáján, a Hagyományok Házában és különböző kiállításokon nézhetnek körül az érdeklődők.

A rendezvény szombati napja egy gálaelőadással zárul 18 órától a sportcsarnokban. Felvidék egyetlen hivatásos táncegyüttese, az Ifjú Szívek fog egy egyórás darabot bemutatni. Szervezett táncház három helyszínen is lesz még aznap, de „pár évtizedes táncházas tapasztalatom alapján nagyon sok spontán kismulatság alakul”, mondta el Orendi István.

Vasárnap egész nap nyitva tart még a kirakodóvásár, és aznap lépnek fel az udvarhelyszéki amatőr táncegyüttesek is Erdély legjelentősebb táncházas rendezvényén.