Hegedűszó dobhatja fel a vasárnapod

Szimfonikus hangversenyre vár vasárnap, február 20-án este 18 órától a Stúdió Moziba a Székelyföldi Filharmónia. A közönség Paganini D-dúr hegedűverseny, Op. 6, Nr.1 és Dvorak: VII., d-moll szimfónia, Op. 70 műveket hallhatja Răzvan Stoica hegedűjátékában, vezényel Tiberiu Soare.

Az előadás bérletes hangverseny, de jegyeket csütörtökön és pénteken elővételben vagy a helyszínen is lehet vásárolni, az előzetes regisztráció mindenkinek kötelező a 0745031452 telefonszámon, sms-ben. A hangversenyre a 12 év fölötti személyek kizárólag kóddal ellátott oltási igazolás (lehetőleg telefonra letöltve), vagy a fertőzésen való átesésről szóló igazolás felmutatásával mehetnek. 

Răzvan Stoica fiatal hegedűművész, szólistaként világhírű karmesterekkel és zenekarokkal lépett fel (a  németországi Südwestdeutsche Filharmónia, a Szlovén Filharmónia, a Holland Filharmonikusok, Sanremoi Szimfonikus zenekar, bukaresti George Enescu Filharmónia stb.). 2013-ban Pozsonyban elnyerte a New Talent díjat, és a 28 év alatti kategóriában az Európa legjobb hegedűművészének járó díjat. Virtuozitásáról, zene iránti szenvedélyéről és kiváló teljesítményéről ismert hegedűművész. Több mint 24 hazai és nemzetközi díjat nyert rangos versenyeken. 2009-ben a  Strad Prize (Salzburg, Ausztria) nagydíjának elnyerését követően az a megtiszteltetés érte, hogy egy 1729-es Stradivari hegedűt ajánlottak fel neki, amelyen ma is játszik. Jelenleg szólistaként lép fel európai zenekarokkal, valamint kamarazenészként Andreea Stoica zongoraművésszel.  2010-ben megalapította a Camerata Stradivarius Zenekart.

Tiberiu Soare Bukarestben született, a helyi Nemzeti Zenei Egyetem karmesteri szakán Bács Lajos és Petru Andriesei irányításával végezte tanulmányait, emellett tuba szakos előadóművészi diplomát szerzett Ion Popescu osztályában. Magiszteri tanulmányait Horia Andreescu irányításával végezte, valamint részt vett Alain Paris és Adrian Sunshine mesterkurzusain. Zeneszerzést Dan Dediu osztályában tanult. 1999 óta tevékenykedik karmesterként.  2002-től a bukaresti Nemzeti Zenei Egyetem tanára. Az ország legnagyobb filharmóniáinál és operaházainál vezényel, emellett turnézott Magyarországon, Izraelben, Lengyelországban, Kínában, Németországban és Svájcban is. Tiberiu Soare a bukaresti Operaház karmestere (2007-2012) és a Román Rádió zenekarának és kórusainak vezető karmestere (2012-2015). Emellett a londoni Royal Philharmonic Orchestra, a prágai Rádiózenekar és más neves zenekarok meghívott karmestereként is tevékenykedik. A Román Rádió zenekar karmestereként lépett fel a 2010-es Shanghaj-i Világkiállításon.

Kiemelt kép: google képek