Házibulit csap a Sárik Péter Trió, ott lesz Beethoven is

Talán még a festményen szigorú tekintetű Beethoven is kíváncsian felhúzná szemöldökét, ha „fülébe jutna” a hétvégi, háromnaposra tervezett esemény. Klasszikus majálist szervez koncertekkel május 6–8. között, péntektől vasárnapig a Művelődési Ház és a Székelyföldi Filharmónia.

Az esemény neve azonban ne tévesszen meg senkit, hiszen nemcsak a klasszikus zene kedvelőihez szólnak.

Hallgatnál Beethovent jazzesen?

„Mindig van igény arra, hogy ne csak a szűk közönséget szólítsuk meg, hanem az egész várost” – jelentette ki az esemény sajtótájékoztatóján Bodurian Aram, a Székelyföldi Filharmónia művészeti vezetője.

Simon Mária Tímea, a Művelődési Ház igazgatója mellett Sárik Péter és Bodurian Aram

Innen jött az ötlet a Sárik Péter Trió és a Székelyföldi Filharmónia vonószenekarának együttműködésére: a vasárnapi közös koncertjükön Beethoven műveket adnak majd elő, jazzre áthangolva.

– Itt mindenki kilép a komfortzónájából, 

a közönség és az előadók is – fogalmazott Sárik Péter a Trió képviseletében, akik vasárnap este 18 órakor fognak koncertezni a Stúdió Moziban. Beethovent, főként a zongoraszonátáit fogja együtt játszani a dzsesszegyüttes és a vonószenekar, így próbálják meg lebontani azokat a merev kereteket, melyek egy klasszikus zenei koncerttel járnak, magyarázta a Trió zongoraművésze.

A klasszikus zenészek megszokták – mondja Sárik –, hogy van egy karmester, akire lehet számítani, és hogy a kottában ott van pontosan minden, amit játszani kell. De amikor mi improvizálunk, nem tudjuk megmondani, hogy milyen hosszú lesz ez az improvizáció, mikor lesz vége. Emiatt szoktam is látni rémült arcokat a klasszikus zenekar tagjainak részéről, de nekünk meg az az idegen, hogy klasszikus zenét kell játszanunk. Bármennyire is jazz lesz ugyanis, mégiscsak egy Beethovent fogunk játszani, ami nagy felelősség: aki nagy Beethoven-rajongó, joggal várja el, hogy azok a művek, melyeket ő szeret, úgy szólaljanak meg, ahogy ő azokat megszokta.

Ott szokott ez a dolog elcsúszni, amikor ikonként kezeljük ezeket a „hatalmas nagy zeneszerzőket”, akik évszázadokkal ezelőtt éltek, jegyzi meg a Trió frontembere. Valóban zsenik voltak, félelmetes nagy anyagot hagytak ránk, de már-már fetisizáljuk őket: nem illik csúnyát mondani rájuk, aki nem hallgatja műveiket, arra azt mondjuk, hogy nem elég művelt. Elfelejtjük, hogy ők hús-vér emberek voltak, ráadásul nem is a fegyelmezettebb fajtából, olykor polgárpukkasztóan viselkedtek, akár a mai sztárok.

Amikor a Sárik Péter Trió vonószenekarral lép fel. MOMKult koncertterem, Budapest, 2018. május 8.

A vasárnapi koncert nagyszínpadi előadás lesz, de a cél, hogy lebontsák a nagyszínpadi struktúrát, és a közönség úgy érezze, mintha egy házibuliban ülne egy szobában: énekelni is fognak együtt a közönséggel, például az Örömódát, hiszen május 9-én ünnepeljük az Európai Unió napját, tette hozzá a Trió alapítója.

– A zene érzelmekről szól, ezért, ha vissza tudjuk hozni azt az érzelmet, amit ők leírtak, akkor vagyunk jó úton. A vasárnapi koncertünkkel is erre törekszünk. Nálunk bármikor lehet majd tapsolni: amit nem tapsoltak el a klasszikus zenei koncerten, az most be lehet pótolni – biztatja a közönséget Sárik Péter, arra utalva, hogy a klasszikus zenei műsor vége előtt nem szokás tapsolni.

A pénteki és szombati előadások stúdiókoncertek,

de minőségi szempontból semmiben nem különböznek a nagyszínpadi előadásoktól – bátorítja a közönséget a Filharmónia művészeti vezetője. Ellenkezőleg: teljesen más élményekkel lehet gazdagodni egy olyan előadás során, ahol a kis zárt térnek köszönhetően körbeveheti a közönség a művészt, akinek így minden rezdülését láthatjuk – magyarázza Bodurian Aram.

Jegyeket, bérleteket!

A vasárnapi Sárik-koncertre a belépőjegy diákoknak 20, nyugdíjasoknak 30, míg felnőtteknek 40 lejbe kerül.

A pénteki és szombati hangversenyre a belépőjegy diákoknak 10, nyugdíjasoknak 15, felnőtteknek 20 lej.

Bérletvásárlásra is van lehetőség: mindhárom előadás diákoknak 30, nyugdíjasoknak 50, felnőtteknek 60 lejbe kerül.
Jegyeket a művelődési ház jegypénztárában lehet váltani, hétköznapokon 11–14 és 15–17 óra között, helyfoglalásért a 0741–070 604-es telefonszámot kell hívni.

Első nap, pénteken este 18 órától a városháza Szent István termében két művésznő, Brezóczki Gabriella és Czumbil Bernadette négykezes zongorahangversenyét hallhatja a közönség.

A klasszikus majális második napján, szombaton este 18 órától szintén a városháza Szent István termében Onczay Zoltán csellóművész és Fejes Krisztina zongoraművész hangversenye lesz, akik nemcsak a koncert erejéig maradnak a városban – akárcsak tavaly, idén is mesterkurzusokat tartanak a Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában.

A szervezők azt ígérik, 

hogy június elején újra ellátogat majd Székelyudvarhelyre a Sárik Péter Trió, amikor Bartók műveinek jazz-feldolgozásait hallhatja majd a közönség, ám előtte egy, a szabadban tartott klasszikus zenei koncertet tervez a Székelyföldi Filharmónia: május 29-én a gyereknapi rendezvény részeként animáció- és filmzenékkel készülnek a közönség számára.