Házi karantén: nem a világvége, ki lehet bírni!

Elcsendesültek a malomfalvi utcák is.
Archív fotó:Sinka-Király Levente

A fiatal malomfalvi testvérpár, Attila és Zsolt szombaton tértek haza németországi munkahelyükről. Azóta vannak házi karanténban.

A németországi Karlsruhe melletti Baden-Baden-ben dolgozó fiatalok szombaton érkeztek meg a szebeni repülőtérre. Két autóval ment értük két barátjuk, az egyik autóval elővigyázatosságból ők ketten jöttek haza. Itthon édesanyjuk várta, felkészülve arra, hogy gyermekeivel együtt ő is kéthetes karanténba vonul. Harmadik fiútestvérük a karantén idejére egy rokonhoz költözött.

Nem azért jöttek haza, mert nem volt munkájuk.

Mint mondják, a vírus terjedését látva, a biztonság kedvéért jobbnak látták ezt a megoldást választani, annak ellenére, hogy Németországban is rendelkeztek egészségügyi biztosítással. Amikor elindultak, még nem volt kijárási tilalom sem az országban.

A német kormány a sokak által követelt kijárási tilalom helyett egyelőre érintkezési tilalmat vezet be. A kilencpontos akcióterv részeként az elmúlt hétfőtől két hétig nem nyithatnak ki az olyan szolgáltatók – például fodrászat, szolárium, masszázsszalon, tetoválóstúdió –, ahol elkerülhetetlen a fizikai kapcsolat az emberek között. Egy háztartásból legfeljebb két személy tartózkodhat egy időben az utcán vagy más közterületen, és két személy között legalább 1,5 méteres távolságot kell tartani. Ugyanakkor a munkába járásra, a napi bevásárlásra és a közparkokban végzett testedzésre nem vonatkozik a tiltás, mondta Angela Merkel. A csoportos események tartása azonban szigorúan tilos, ennek betartását a rendőrség fogja ellenőrizni, hangsúlyozta a német kancellár. (forrás: magyarnemzet.hu)

Zökkenőmentesen érkeztek meg a Baden-Baden-i repülőtérről Szebenbe, ahol egy lázmérést követően felvették adataikat, és ismertették velük, hogy házi karanténba kell vonulniuk.

Hazautam Angliából a koronavírus idején

Az udvarhelyi lány hétfőn indult haza Nagy-Britanniából, elmesélte a hazautazás kalandjait, és a házi karantén első napjának élményeit.

„Akkor is karanténba vonultunk volna legalább két hétre, ha erre nem köteleztek volna. Hiába vagyunk tünetmentesek, attól még lehetünk vírushordozók. Falun lakunk, a kapun nem mehetünk ki, de szerencsére van amivel foglalkozni a ház körül. Olyan munkát is el tudunk most végezni, amit eddig halasztgattunk. Amikor lehetőségünk lesz rá, akkor visszamegyünk a munkahelyünkre, de most az a legfontosabb, hogy egészségesek maradjunk. Jó lenne, ha azok is otthon ülnének, akiknek ez nem kötelező, akkor hamarabb túl lennénk ezen a járványon. Két hét elszigeteltség, vagy szükség esetén több is, nem a világvége, de ezt nagyon nehezen értik meg egyes emberek” – mondta el portálunknak Zsolt.

Mint mondják, minden nap megkeresik őket telefonon az illetékesek, a családorvos az egészségük felől érdeklődik, a polgármesteri hivatal arról, hogy van-e szükségük valamire. A hivatalos szerveken kívül a falubeliek, barátok is hívják őket. Szükség esetén a kért dolgokat a postaládában helyezik el, vagy nagyobb csomag esetén egyszerűen felakasztják a kapura, kerítésre.

Információink szerint a Farkaslaka községhez tartozó Malomfalván házi karanténban más személyek nem tartózkodnak. A helyi önkormányzat adatai szerint a községben 29 személy van összesen házi elkülönítésben, valamint 4 személy intézményesben. Utóbbiakat Malomfalván helyezték el az erre a célra kialakított helységben. A 33 személy tünetmentes.