Házba csapott a villám, fákat döntött a szél

Nem csak valósággá vált a megyében a csütörtök estére kiadott narancssárga viharriasztás, hanem több településen vörös fokozatra váltott.

Csütörtök estétől péntek reggelig villámoktól és heves széllökésektől kísért záporok voltak megyeszerte, a légmozgás sebessége helyenként elérte a 100 km/h-t, a lehulló csapadék mennyisége pedig a 60 litert is.

Siménfalván, Etéden, Szentábrahámon és Székelyandrásfalván harmadfokú (piros jelzésű) viharriasztás volt érvényben, erre a RO-ALERT rendszeren keresztül figyelmeztették a települések lakóit. Ahogy a medvére is, amelyik pont akkor járt be Siménfalvára és Tordátfalvára.

A megye más térségeiben

fákat döntött az úttestre és villamosvezetékeket rongált meg a viharos erejű szél csütörtök este.

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) tájékoztatása szerint kidőlt fa zuhant a 13A jelzésű országútra, Csíkszereda és Hargitafürdő között, és csak egy forgalmi sáv volt használható.

Balánbányán középfeszültségű vezetékre zuhant, Székelyszentkirályon pedig el is szakította a villamosvezetéket egy kidőlt fa. Az áramszolgáltató karbantartói mindkét helyszínen dolgoznak a károk elhárításán.

Az ISU közlése szerint Csíkszépvízen villám csapott egy fába, amelyik lángra kapott, a tüzet a helyi önkéntes tűzoltók oltották el, Csíkszeredában egy autóra esett rá egy fa, Csíkvacsárcsiban egy házba csapott a villám, emberi áldozatokról nem jelentettek.

A hargitafürdői antennák is kaptak egy „töltést”, itt nézheted meg a nap képét.

Kiemelt kép: archív, Szabó Apor.