Hazaküldték a Gimiből a tanulók egy részét

Az iskolakezdés még vidám volt
archív felvétel

Csak részben igaz a hír, hogy keddtől felfüggesztették a személyes oktatást a Gimiben – közölte portálunknak Laczkó György, a Tamási Áron Gimnázium igazgatója. Az intézkedést azért tartották indokoltnak, mert három diák és két tanár koronavírus-tesztje pozitív lett az utóbbi két hétben, és nem szeretnék, ha tovább terjedne a betegség. Az érvényes rendelkezéseknek megfelelően jártak el, a közegészségügyi igazgatóság (DSP) is jóváhagyta a döntést.

– Meggyőződésem, hogy sokkal több gyerek lehet kovidos minden iskolában, csak keveset tesztelnek. Mi eddig hazaküldtük a beteg, lázas gyerekeket, de néhány nap után, ha jobban vannak, visszatérnek és fertőzhetnek, még ha könnyebben át is vészelik. Nem tudom, kinek a felelőssége a tesztelés, de mi arra kérjük a szülőket, hogy a beteg gyerek maradjon otthon. Amíg nem tesztelik, addig nem lehet tudni, hogy csak influenzás-e vagy koronavírusos – érvelt az iskolavezető.

Egy másik kockázat, amivel számol, hogy még több tanár megfertőződhet, és van olyan, aki akár tíz osztályba is jár. S akkor nem lesz, aki tanítson, és nem lesz aki gyógyítson, mert sok orvosnak van gyereke az iskolában, tette hozzá. Nem beszélve arról, hogy ha az iskolában be is tartanak minden szabályt, kapun kívül nem tudják kontrollálni az érintkezést a tanulók között. Kérték, hogy ebben a két hétben mindenki maradjon otthon, a délutáni tevékenységeket is szüntessék be, hogy a betegség ne terjedjen.

A főépületet zárták le,

így az V-VIII. osztályosoknak és a középiskolásoknak, összesen 24 osztályban online folytatódik az oktatás, az elemisek továbbra is bejárnak a bentlakás épületébe, a posztliceális tanítás pedig hibrid módban működik, fele bejár, fele nem – tisztázta az igazgató. Egyébként az elemiseknél lenne nagyobb a gond egy ilyen helyzetben, mert a szülőnek a felügyeletet meg kell oldania, a nagyobbak otthon ülnek és tanulnak, vélekedett.

Abban bíznak, hogy az intézkedés által sikerül elszigetelniük az eddigi eseteket, azokat is, amelyekről – teszt híján – nem is tudnak, és két hét múlva sikerül visszatérniük a normális kerékvágásba. Az épületet addig is fertőtlenítik, a tanárok is otthonról tanítanak. Az igazgató is tartott már online órát kedd reggel, mindenki ott volt, mondta.

Laczkó György úgy gondolja, fel vannak készülve, „kezdünk beletanulni” a digitális oktatásba. A gimiben az infrastrukturális hiányosságokat megoldották: a múlt tanévi eszközvásárlást az önkormányzat szeptemberi támogatásából folytatták, így minden tanárt saját laptoppal tudtak felszerelni, és igyekeznek azt a néhány diákot is megfelelően ellátni, aki segítségre szorult e téren.

Frissítés (okt. 14.):

Demeter Levente főtanfelügyelő afelől tájékoztatott, hogy a Gimnáziumon kívül más udvarhelyszéki tanintézményben nem volt szükség hasonló intézkedést bevezetni az elmúlt hét során. A DSP járványügyi adatai alapján minden csütörtökön frissítik a települések és az oktatási egységek besorolását.