Havazás vethet véget a száraz januárnak

Más évekhez képest továbbra is enyhe időjárásra számíthatunk országszerte, de a szokatlan szárazságot csapadék válthatja a hét második felében, amely a hegyekben hó formájában, alacsonyabb helyeken pedig vegyesen (eső, havaseső, hó) várható – írja az Adevarul az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésére hivatkozva.

2020 januárjában különben 30 éves rekord dőlt meg, ugyanis négyzetméterenként alig 2,8 liternyi csapadék esett, miközben a normális 33,6 liter szokott lenni. Az eddigi negatív rekordot 1989 januárja tartotta 4,8 l-el – számolt be Elena Mateescu, az OMSZ igazgatója a DC News-nak adott interjúban.

Udvarhelyen és környékén az országos tendenciát követi az időjárás alakulása, a hajnali és a nappali csúcsértékek is többnyire fagypont körüliek lesznek, kivéve a hétfői és keddi napokat, amikor akár plusz 7 fokot is mutathat a hőmérő. A weather.com adatai szerint csapadék szerdától várható, előbb havaseső, majd havazás formájában, ami változó intenzitással a hét végéig hullani fog.