Határozottan ellenzi a tanév folytatását egy fertőzőosztályi orvos

Miközben a hatóságok egy része a tanév újraindítását és a szigorítások lazítását vetíti előre, és a közösségi oldalakon, magánbeszélgetésekben mondottak alapján az emberek is egyre nehezebben bírják az otthonlétet, a digitális oktatás is több kérdést vet fel, mint választ, van olyan orvos Romániában, aki szerint őszig nem szabadna az iskolákat, óvodákat kinyitni.

A fertőzés által súlyosan érintett Hunyad megyei kórház fertőzőosztályának szakorvosa, dr. Carollina Radu szerint az iskolákat a nyári vakáció végéig zárva kellene tartani, irracionális és veszélyes lenne májusban újraindítani az oktatást.

„Épp eléggé tele vannak a kórházak. Mit tegyünk, még hozzuk be a gyerekeket is, hogy szenvedjenek ők is, és mások is mellettük?” – nyilatkozta a Hontews.ro-nak a doktornő. A szigorítások május 15-ei lazításáról azt mondta, hogy realistának kell maradnunk, mert „ez a betegség drámai módon érinthet bennünket”.

Üdvözlet minden kollégának az első vonalból! – osztotta meg Facebookon a képet a doktornő.

A 32 éves tapasztalattal rendelkező, vajdahunyadi kórházban dolgozó orvos szerint igaz, hogy elméletileg a gyerekeknél enyhébb formában jelentkezik a betegség, de a gyerekek kapcsolatban vannak a szülőkkel, nagyszülőkkel, veszélyeztetett személyekkel, hazahurcolhatják a betegséget. A nyári vakációban is el kellene kerülnie a gyerekeknek a táborokat, tömegrendezvényeket, inkább menjenek nyaralni falura, de semmiképp sem olyan turistaközpontokba, ahol tömegek fordulnak meg.

– Én nem tenném ki ennek a gyermekem. A vírus annyira fertőző, hogy nem hiszem, hogy meg kellene nyugodnunk, és azt mondhatnánk, hogy elmúlt, minden rendben lesz, mondta a doktornő, aki szerint a plázák és előadótermek újranyitásának módját is alaposan meg kellene fontolni, átgondolni. Az összes kellemetlenség és fájdalom ellenére azt kell mondanom, ez nem játék, legyünk realisták – foglalja össze a doktornő gondolatait a Hotnews.

Hatósági szinten is úgy tűnik, ellentmondásos a szigorítások lazításával kapcsolatos álláspont. Csütörtökön Klaus Iohannis államfő a szabályok betartására, a betegség komolyan vételére hívta fel a figyelmet, míg Nelu Tătaru egészségügyi miniszter és Ludovic Orban miniszterelnök arra készül, hogy enyhülni fog a járvány, és lassan újra lehet kezdeni az életet.