Határidők miatti sietség is lehetett a tragédia oka

A baleset pillanatában december 31. volt a munkálatok befejezési határideje, derül ki a támogatási szerződésből, melyet kikért a Magyar Hang.

Amikor december végén megírtam a gyilkos sáncról szóló anyagot, amelyből kiderült, hogy a tanulmányok szerzői előre tiltották a földmunkák téli elvégzését, több olvasónk is jelezte, hogy gyanújuk szerint a határidők miatt kellett sietni a munkálatokkal, hogy még év végéig lehessen a pénzt elkölteni.

Időközben szakmabeli forrásaink többször is említették, hogy a sánc kiásását valószínűleg időhiány miatt nem foglalták bele az engedélyezett tervbe, mert akkor egy sor időigényes munkálatra lett volna szükség. Például expertízist kellett volna, hogy rendeljenek az épületre, geo-szondákkal méréseket kellett volna, hogy végezzenek, és régészeti feltárást is kellett volna, hogy kérjenek, és nem fértek volna bele a határidőkbe.

Ezért választhatták azt a megoldást, hogy engedélyeztetik a munkálatok könnyebben engedélyeztethető részét, a többit pedig azok leple alatt végzik, többek között a sáncásásos falszigetelést is.

Mindenkinek igaza volt, aki december végén lejáró határidőket sejtett. Lukács Csaba kollégánk a Magyar Hangtól, akiben felébredt ugyanez a gyanú, kikérte a BGA-tól a támogatási szerződéseket, melyeket még cikke megjelenése előtt átküldött nekünk tanulmányozásra. Ezekből egyértelműen kiderül, a tragédia pillanatában a munkálatok befejezési határideje 2023. december 31. volt.

A szerződés és a határidők módosításairól, és a szerződés egyéb érdekes részleteiről bővebben Magyar Hang cikkében lehet olvasni itt.