Hatalmasat hajrázott a Hargita, így még jobban fájt az első félidő

Fotó: GÁL ELŐD

Két héttel azután, hogy a Bákói Științát 15 góllal ütötte ki a Hargita Kézilabda Klub, Románvásár látogatott a székelyudvarhelyi csarnokba a női másodosztályos kézilabdabajnokság negyedik fordulójában október 8-án, szombaton.

Hogy nem lesz sétagalopp a mérkőzés, abból is lehetett sejteni, hogy a románvásáriak a két eddig tökéletes, a győzelemre esélyes csapat, a Brassói Corona, és a Sepsi SIC ellen sem adták könnyen magukat, mindkét együttesnek ők engedték idén a legkevesebb gólt, ami árulkodó jel volt a stabil védekezésükről.

Ezzel a csapattal, és ezzel a védelemmel találta magát szemben tehát Mester Zsolt együttese, amelynek háza táján az idei szezonban elkezdődött valami különleges: először buzdították a lányokat dobokkal, és a jócskán megtelt egyik oldali tribünön először láttam kartontáblákat emelgető szurkolókat is.

A pályán történtek is adtak okot az örömre, Szabó Szilvia hetesével a Hargita szerezte meg a vezetést, az viszont már látható volt, hogy az udvarhelyi lányoknakmeg fog gyűlni a bajuk a románvásáriak rendezett védelmével, hiszen percekig nem jutottak akciógolókig. Az első 5 percben az udvarhelyi védelem is tette a dolgát, aztán Daniela Bașa találatával elindult az elején döcögő románvásári gépezet.

A tizedik perchez közeledve már 3 góllal vezettek, amikor Paula Cramba révén először talált be akcióból Mester csapata, amelynek a következő tíz percben sem igazán sikerült feltörnie a vendégek védőfalát, csupán hétmeteresekből voltak eredményesek. A túloldalon a legkisebb termetű románvásári játékos, Emilia Adin is könnyedén gyalogolt be a hazai védők között, a legtöbb góljuk mégis gyorsindításból született, pontos passzokat adtak az elöl meglóduló játékosaiknak, mielőtt az udvarhelyi lányok visszaértek volna védekezni.

Akarunk, de nem úgy jön ki a lépés – mondta Mester a szünetben, amikor tíz góllal, 7-17-re vezetett ellenfelük. A lányokat azonban sikerült feltüzelnie, hiszen

mintha nem ugyanaz a Hargita jött volna ki a második játékrészre.

Az első, még döcögős tíz perc után elkezdett visszakapaszkodni az udvarhelyi együttes, Sánduly Zsófi ziccereket védett a kapuban, egyiket a másik után, több esetben úgy, hogy a kipattanó egy románvásári kezében landolt, így újra próbálkozhattak, de másodjára sem jártak túl az udvarhelyi kapus eszén. Még, ha a játékvezetéssel akadt is gondjuk az udvarhelyieknek, „Omenie, domnu (emberség, uram)” – kiáltotta a bírónak az udvarhelyi edző, amikor másodszor vették el indokolatlanul a labdát az udvarhelyi támadóktól, a játékra nem lehetett panasz.

Hozzá kell tenni, hogy el is fáradtak a vendégek, akik két-három cserével játszották végig a mérkőzést, míg Mesternek a kapuson kívül minden posztra van rotációs lehetősége. A kapaszkodás miatt a hajrá előtt érkezett is a románvásári időkérés, de ez sem törte meg a nagy lendületbe kerülő udvarhelyieket.

Az nem is volt kérdés, hogy ki nyeri a második félidőt, a játékot látva inkább az, miért ment el tízzel az első a Hargitának. A félidei 10 gól helyett a végjátékban 5-6 találattal volt csak lemaradva Mester csapata, amelynek a védekezése is összeállt a végjátékra. Emberhátrányban is labdát szereztek, majd kiharcoltak egy hetest, amelyet Chiratcu Andi értékesített is, míg a túloldalon megítélt hétméterest Zsófi bravúrral védte egy perccel később. A vendégek dolgát kétperces kiállítás is nehezítette, a közönség pedig kezdett extázisba kerülni a hajrában. Csak sajnos idő nem volt már elég, így végül 28-33 arányban Románvásár nyerte a mérkőzést, amelyet ilyen udvarhelyi hajrával joggal érezhettünk nyerhető meccsnek is a lefújást követően.

Veresége után, négy fordulót követően, két győztes mérkőzéssel a tarsolyában a negyedik helyen áll a Hargita Kézilabda Klub a pontvadászatban a három eddig hibátlan csapat: Brassó, Bákó, és Sepsiszentgyörgy mögött, jobb gólkülönbségével megelőzve a szintén hatpontos Románvásárt, és Piatra Neamțot.

A bajnokság állása:

A következő, a Román Kézilabda Szövetség előzetes menetrendje szerint október 15-én lejátszandó fordulóban a Piatra Neamț elleni idegenbeli meccs következik az udvarhelyi lányoknak, majd több mint egy hónapos szünet, hiszen november 22-én lépnek újra pályára ezt követően, ekkor hazai pályán Iași ellen kell bizonyítaniuk.