Hatalmas pusztítást végzett a bocsos medve Szentléleken

Még arra is volt ideje az anyamedvének, hogy két juhot elásson a közelben.
Fotó: Fancsali Sándor

Olvasóink hívták fel figyelmünket a Székelyszentléleken történt medvetámadásra, ahol a nagyvad hatalmas pusztítást végzett a település közepén lévő gazdaságban. Állatok tetemei hevernek szanaszét a földön, néhány képet még a közösségi oldal is eltakart a szemünk elől.

Néhány nappal ezelőtt egy kecskefarmra járt a medve a faluban, akkor egy szamarat pusztított el a helyiek szerint, de Farkaslakán és Kecsetben is vannak friss élményeik a lakóknak.

Fáradtan ébredt a károsult gazda, Fancsali Sándor, akit telefonon kerestünk a részletek miatt. Egész éjjel őrséget álltak a falubeliekkel, hogy nehogy visszatérjen a korábbi helyszínre a medve.

– Attól tartottunk, hogy visszajön az anyamedve a két bocsával.

Tegnap este, kilenc óra felé már megjelentek a Csere oldalban, a fűzfásnál ereszkedtek befelé. Nem hiába tették, mert vasárnap éjszaka elástak két juhot a kertben, szalmával, ganéval takarták be őket. Negyven-ötven méterre van a gazdaság a háztól, nem hallatszott semmi elé. Reggel vettem észre, mikor hátramentem – kezdi a beszámolót a gazda.

A tizenöt juh mellett tucatnyi szárnyas is a támadás áldozatául esett: libákat, csirkéket, tyúkokat is szétmarcangolt a medvecsalád.

A legszebb, törzskönyves állataimat tartottam itthon.

Erősen sajnálom az egyik berbécset, amit megmocskolt. A színben tartozkodó állatokat ragadta el, a pajtában lévőknek nem esett bántódásuk. A három tyúkketrecből kettőt tudott kinyitni, azokat a szárnyasokat ölte meg – mondja a szentléleki károsult.

Attól tartanak, hogy újra visszatérnek a nagyvadak a településre. Nemcsak a bocsos medve fosztogat a környéken, magányos vadak is meg-meglátogatják a környék gazdaságait.

– Szeretném, ha azok az olvasók is látnák ezeket a képeket, akik annyira védik a medvéket. Mert hatalmas kárt, ferfodulást tud okozni ez az állat, amit ők nem látnak. A kárt bejelentettem a hivatalnál, felmérték a helyzetet. Most megyek, hogy befejezzem a tetemek elásását, mert tegnap nem volt időm elvégezni az egészet – mondja szomorúan a gazda.