Hát mégis lesz csillagvizsgálónk?

Szerződést kötött a városháza a csillagvizsgáló felújítására és környékének rendezésére, adták hírül az udvarhely.ro-n szerdán, augusztus 10-én.

Régóta romokban áll az épület. Fotó: Szilágyi István, uh.ro

Az épület rendeltetése szerint „egyfajta természettudományi oktatási központ” lesz. Az épületben planetárium, természettudományi könyvtár, Iskola másként tevékenységre lehetőséget biztosító felület, kilátó is lesz, a parkrészen pedig egy kisebb, védett fajokat bemutató botanikus kert kap helyet – közölték.

Az uniós finanszírozású pályázatra az ötödik kiírásra sikerült jelentkezőt találniuk. Ez volt az utolsó esély rá, ugyanis a negyedik sikertelen próbálkozás után elvi döntés született a városházán arról, hogy lemondanak a projektről, ha ötödjére sem találnak tervezőt és kivitelezőt.

A közleményből annyi derült ki, hogy a nyertes „egy több vállalkozásból álló társulás”, a városháza szóvivőjétől tudtuk meg, hogy a Viaduct–Ing Service–Total Structure Design trióról van szó. A július végén aláírt szerződés szerint a tervezésre három hónap, míg a kivitelezésre 15 hónap áll a társulás rendelkezésére. Az ÁFÁ-val együtt 7.126.447,11 lejes szerződésből 141.000 lejt a tervezésre, míg a fennmaradó összeget a kivitelezésre fordítják.

A pályázatra eredetileg jóváhagyott 1,1 millió eurós költségvetés az évek során 1,88 millióra duzzadt, a különbözet teljes mértékben az önkormányzatot terheli, ezért volt többször is vita tárgya a tanács és a hivatal között, illetve a hivatalon belül is. A szóvivő tájékoztatása szerint az aktuális önrész 4.122.796,34 lej, vagyis a beruházás több mint fele, és a törvénykezés, meg a piaci árak változása miatt ez még változhat.