Hat ezrelék fölött mégsem lehet hibrid oktatás

Ha egy településen meghaladja a 6 ezreléket a fertőzöttségi ráta, még a tananyagpótló tevékenységeket is fel kell majd függeszteni és az iskolákban át kell térni az online tanrendre. Néhány tanintézmény azonban nyitva maradhat, jelentette ki szerdán Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.

Az új tervvel gyakorlatilag eltörölték azt a korábbi elképzelést, miszerint hat ezrelék felett hibrid oktatás folyna, a beoltottak és átesettek jelenlétével, a többiek online részvételével.

A pénteki napokon jegyzett fertőzöttségi ráta alapján születik döntés arról, hogy az adott településen milyen rendszer szerint zajlik az oktatás a következő héten. A közegészségügyi igazgatóságok által közölt fertőzöttségi rátát tekintik majd hivatalos adatnak, ezt veszik figyelembe a tanintézetek működési módjának megszabásakor.

Kivételt képeznek ez alól a bölcsődék és az óvodák, melyek a 6 ezrelékes küszöb meghaladása esetén is nyitva maradhatnak, ahogy a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó tanintézetek is, itt a terápiás foglalkozásokat továbbra is folytatni lehet.

Fertőzési gócok kialakulása esetén azonban fennáll a lehetősége annak, hogy nemcsak osztály-, hanem iskolaszinten is felfüggesztik a tanítást.

Két ezrelék fölött

a testnevelés órákat a tornatermen kívül kell megtartani – jelentette ki Sorin Cîmpeanu. Ha azonban az időjárási körülmények ezt nem teszik lehetővé, el lehet halasztani azokat, vagy más tevékenységekkel lehet helyettesíteni. Például az egészségügyi nevelés tantárgyon belül a táplálkozásról szóló részt lehetne tanítani a diákoknak, de erről az iskolák maguk rendelkeznek, tette hozzá a tanügyminiszter.

A mérsékelten vagy súlyosan immunszupprimált és a daganatos vagy autoimmun betegségben szenvedő tanulók pedig kérelmezhetik, hogy online rendszerben tanuljanak, és az iskolának kötelessége biztosítani ezt számukra.

Hamarabb visszatérhetnek a pozitívan tesztelt tanulók

Az új kivétel szerint a tizennégy napnak csak felét kell online tanításban tölteniük, ha pozitívra tesztelték őket.

Azok a 12 éven felüli tanulók, akiknek valamilyen betegség miatt nem javasolt a koronavírus elleni oltás felvétele, vagy akik megkapták a vakcinát, de immunhiányos betegségben szenvednek, szintén online tanulhatnak az új tanévben, mondta el a tanügyminiszter.

Az új tanévre vonatkozó rendeletet még jóvá kell hagynia az országos vészhelyzeti bizottságnak (CNSU), csak ezután lép érvénybe.

A korábban bejelentett tudnivalókhoz képest más változás is történt: bár a maszkhasználat továbbra is kötelező az osztálytermekben, nem kötelező az egészségügyi maszk, textilből készült védőmaszkokat is hordhatnak a gyerekek, de fontos, hogy az takarja el az orrot és a szájat is, tette hozzá a tárcavezető.

Agerpres