Hat ezrelék fölött is van esély a fizikai jelenlétű oktatásra

„Az iskoláknak nyitva kell maradniuk mindaddig, amíg a fertőzöttségi arány 6 ezrelék alatt van az adott településen” – jelentette ki pénteken Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter, azután, hogy a tanévkezdésre vonatkozó intézkedésekról tartottak megbeszélést. Az intézkedéseket azonban még az országos vészhelyzeti bizottságnak (CNSU) is jóvá kell hagynia.

6 ezrelék fölötti fertőzöttségnél

már eltérő forgatókönyvek lesznek a „korosztály és a tevékenység jellege függvényében”, mondta el az oktatási miniszter.

Eszerint a bölcsődék és óvodák nyitva tartanak, az elemi osztályokba járók online oktatásra térnek át – mivel ők 12 év alattiak, így nem kaphatták meg a koronavírus elleni vakcinát –. A felsőbb osztályba járók esetében még mérlegelik azt a lehetőséget, hogy a beoltott diákok 6 ezrelékes fertőzöttségi arány fölött is tanulhassanak fizikai jelenléttel. 

A testnevelés órákat két ezrelékes incidencia alatt zárt térben is meg lehet tartani, és a diákoknak nem kell maszkot viselniük. Ha azonban fertőzöttségi ráta meghaladja a két ezreléket, szabadtéren kell megtartani az órát, és ha az időjárási viszonyok ezt nem teszik lehetővé, „más tevékenységet kell választani a sport helyett.” A település vesztegzár alá helyezése esetén pedig magától értetődően bezárnak a tanintézmények is, mondta el az oktatási miniszter, nyomatékosítva, hogy ezeket az intézkedéseket még az országos vészhelyzeti bizottságnak is jóvá kell hagynia. 

A beoltatlan pedagógusok

rendszeres, háromnaponkénti tesztelés alá kell vessék majd magukat, és ha ezt megtagadják, nem taníthatnak fizikai jelenléttel 6 ezrelék fölötti fertőzöttségnél. „Nekik pihenniük kell majd egy kicsit” – fogalmazott az oktatási miniszter a pénteki sajtótájékoztatón. Ez azonban nem azt jelenti, hogy menesztenék őket állásukból, hanem várniuk kell addig, amíg 6 ezrelék alá csökken a lakosságarányos esetszám.

A tesztelést egyébként a megyei közegészségügyi igazgatóságnál igényelhetik majd a koronavírus ellen be nem oltott tanárok. Az azonban még kérdéses, hogy ingyenes lesz-e számukra, hiszen, bár lett volna lehetőségük beoltatni magukat, ezt nem tették meg, jegyezte meg ennek kapcsán Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter. Az azonban biztos, hogy ha magán egészségügyi intézményt választanak a teszteléshez, a tanároknak maguknak kell állniuk a költségeket.

Agerpres