Háromszék is elvörösödött

A fertőzési esetszámok növekedése miatt piros forgatókönyvre váltanak keddtől Sepsiszentgyörgyön és hét másik háromszéki településen: Árkos, Bodok, Málnás, Kézdialmás, Kézdiszentkereszt, Nagypatak és Angyalos oktatási intézményei – jelentette be hétfőn a Kovászna megyei vészhelyzeti bizottság.

A testület döntésének értelmében a fenti településeken kötelező a maszkviselés minden öt évnél idősebb személy számára, kül- és beltéri nyilvános tereken egyaránt. Tilos hat főnél nagyobb csoportok közlekedése a köztereken, kivéve, ha egy családhoz tartoznak.

Tilos mindenféle előadások, koncertek, mozivetítések és más kulturális rendezvények, magánjellegű ünnepségek tartása, illetve a játéktermek, uszodák, fitnesztermek működtetése is. Főszabályként felfüggesztették a vendéglátóhelyek működését, kivéve az elvitelre való étel- és italkészítést, és – Hargita megyétől eltérően – a szabadtéri kiszolgálást is, tehát a vendéglők teraszai nyitva maradhatnak.

Az Agerpres hírügynökség arról is beszámolt, hogy Kolozsvár is átlépte kicsivel a három ezreléket október 19-én, a piros forgatókönyvvel járó intézkedéseket 48 órán belül meg kell hozni. – Meglátjuk, hogyan alakulnak a számok holnap, és meghozzuk a szükséges döntéseket – mondta a Kolozs megyei prefektus, aki a városban tanuló egyetemistákat és munkavállalókat is beleszámolná a lakosságba.