Három oltásdózist kapnak a legyengült immunrendszerű személyek

Kettő helyett eleve három dózist kapnak majd a koronavírus elleni vakcinából a legyengült immunitású személyek – közölte szerdán Valeriu Gheorghiţă, az országos oltási kampány koordinátora.

A döntést az Európai Gógyszerügynökség kedden megfogalmazott ajánlása alapján hozták meg, mely mind BioNTech-Pfizer, mind a Moderna oltóanyagából eleve három dózist javasol a nagyon legyengült immunrendszerű személyeknek, mint például a a szervátültetésen átesettek, valamint a daganatos betegséggel küzdők. Ez esetben a harmadik oltást a második adagot követő 28 napra kell beadni. Ezután legkevesebb hat hónap elteltével megkaphatják az emlékeztető oltást is – magyarázta Valeriu Gheorghiţă.

Az oltásparancsnok kijelentette, az egészségügyi minisztérium szakembereivel való egyeztetés után körvonalazódik azoknak a pácienseknek a köre, akik eleve három adagra jogosultak az oltásból. Amint ezt véglegesítik, tájékoztatják az országos gyógyszerügynökséget, majd az egészségügyi szakembereket is arról, hogy pontosan mely esetekben ajánlott a három adag.

A normál immunrendszerrel bíró személyeknél továbbra is két adag szükséges a teljes körű oltáshoz, és ők is kaphatnak emlékeztető oltást, ha eltelt legalább hat hónap a második adagtól, tette hozzá Valeriu Gheorghiţă.

Agerpres