Három napja garázdálkodik Szentpálon a medve

Fotó: Tőkés Lehel

Péntek, szombat és vasárnap este is meglátogatott egy házat a medve Szentpálon. Az esetre Tőkés Lehel homoródszentpáli lakos, megyei tanácsos hívta fel a figyelmünket, ő is mesélte el a részleteket. 

Nem nála történt, ő csak fotózott a kárigénylés miatt, hangsúlyozta, egy bácsihoz tört be a nagyvad először péntek éjszaka kettőkor, a kutyák bár “fogtak”, nem gondolta a tulajdonos, hogy a medvék miatt ugatnak, azt hitte csak a juhászkutyák bosszantják őket. Így a medve által okozott kárt csak másnap reggel fedezte fel: két juhot a helyszínen megölt, egy bárányt elvitt, az ól tetejét megrongálta, az oldalát beszakította. 

Szombaton reggel hívták a 112-t az eset miatt, szóltak a polgármesternek is.  

Szombat éjszaka már többen is várták a medvét, ott volt a polgármester, a csendőrök, a SMURD-osok. A medve meg is érkezett, de elmenekült a helyszínről. De vasárnap is visszatért a házhoz, este kilenckor ment ki a bácsi az udvarra, ott volt a medve az udvarán négy méterre tőle, azonban ekkor sem tudták elkapni, sőt, a tetemeket is magával vitte. 

A bácsi csak otthon tartott juhokat, nem volt fülszámjuk, így nem biztos, hogy fog kapni kártérítést értük, tudtuk még meg Tőkéstől. 

Jakab Attila polgármester portálunknak azt nyilatkozta, kiadta már a medvére a kilövési engedélyt, amennyiben ma este is visszamegy, ki fogják lőni. 

Nem ő az egyetlen

A napokban a mezőn, Szentpáltól 200 méterre szintén láttak egy hárombocsos anyamedvét, mondta még el Tőkés, úgy sejtik az egy másik medve lehet. 

Nem csak Szentpálon láttak medvét a hétvégén, szombaton a csíkiakat kétszer, a maroshévizieket és borzontiakat egyszer riasztották medve miatt. Vasárnap pedig a szentegyháziak kaptak Ro-Alert üzenetet a nagyvad miatt.