Három nap alatt 2615 személyt ellenőriztek Hargita megyében

archív felvétel

Beszámolt honlapján a Hargita megyei rendőrség a szükségállapot bevezetése óta, azaz az elmúlt hét során bevezetett intézkedéseiről, amelyek az első és második katonai rendeletek betartására irányultak a koronavírus terjedésének megakadályozása céljából.

Két bűncselekményre derült fény Hargita megye területén, a betegség elleni védekezés megakadályozásáért bűnügyi kivizsgálást indítottak egy-egy esetben a gyergyói és csíki körzetben.

Továbbá 2615 személyt ellenőriztek az utóbbi három napban, a karantén megsértése miatt hat esetben szabtak ki szankciókat összesen 8.500 lej értékben. 34 kereskedelmi egységet is átvizsgáltak, két vendéglátó esetében állapítottak meg kihágást: ők nem tartották be tevékenység felfüggesztése miatt hozott intézkedéseket, így 140 ezer lej értékben büntették őket. Emellett 18 esetben kihágásért bírságoltak 49.500 lej értékben.

A szükségállapotra vonatkozó rendeletek megszegése magánszemélyek esetén 100-tól 5.000 lejig, jogi személyek esetén 1000-től 70.000 lejig terjedő bírságot vonhat maga után, hívták fel a figyelmet a honlapon.

Külföldről érkezőknek még szigorúbb

Közleményében a rendőrség arra is emlékeztetett, hogy a vörös zónákból március 14. után érkező személyeknek azonnal intézményes karanténba kell vonulniuk.

A vörössel és sárgával jelölt országok listáját az Országos Közegészségügyi Intézet honlapján lehet leellenőrizni a www.cnscbt.ro oldalon.

Akik pedig azokból az országokból érkeznek, ahol legalább 500 igazolt eset van (sárga zónák) otthon kell elszigetelniük magukat, értesíteniük kell a családorvosukat és a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóságot (DSP). A 0266-310 423-as számot tárcsázva be kell számolni: melyik országból érkeztek, melyik határállomáson jöttek be az országba, van-e valamilyen tünetük.

Ha valaki nem tartja be ezeket az intézkedéseket, az kihágásnak minősül, 10 ezer és 20 ezer lej közötti büntetésre számíthat. Amennyiben valaki szándékosan vagy gondatlanságból hozzájárul a betegség terjedéséhez, az a büntetőtörvénykönyv 352. cikke alapján bűncselekménynek minősül, és akár 15 évnyi börtönbüntetés is kiszabható miatta – olvasható még a rendőrség honlapján.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 24-ei híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!