Négy megyeszékhelyen lesz magyar polgármester

Fotó: Szász Zsuzsi

Az ország legtöbb megyeszékhelyén a PNL jelöltje lett a befutó, 15-öt sikerült megnyerniük, a PSD 13 megyeszékhelyen nyert, az RMDSZ háromban és még egyben az általuk is támogatott független magyar jelölt. Bukarest mellett még két nagyvárost mentett meg az USR-PLUS, a fővárosban a PNL támogatását is élvezte a függetlenként induló jelölt. Egy erdélyi nagyvárost a Német Demokrata Fórum polgármestere vezethet négy évig, Râmnicul Vâlceát pedig a zöld jelölt nyerte.

Ahol nyílik ősszel a tulipán

A csíkszeredai választópolgárok érvényes szavazatainak 72,66%-át az RMDSZ-es Korodi Attila kapta a vasárnapi helyhatósági választásokon. A helyi választási bizottság szerint 8072 szavazatot kapott, őt Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltje követi 1340 szavazattal (12,06%). Korodi azután lett az RMDSZ jelöltje, hogy Ráduly Róbert polgármestert legyőzte az előválasztáson.

Sepsiszentgyörgyön fölényes győzelemmel szerezte meg negyedik mandátumát Antal Árpád, a leadott szavazatok 76,49%-t kapta meg, 10.711 voksot az Állandó Választási Hatóság (AEP) adatai szerint. A háromszéki megyeszékhelyen a választópolgárok 34,4%-a jelent meg az urnák előtt a szeptember 27-ei helyhatósági választásokon.

Marosvásárhelyen Soós Zoltán független, de az RMDSZ által is támogatott polgármesterjelölt nyert, erről itt írtunk bővebben. Egy másik Maros megyei városban, Szászrégenben is magyar polgármestert avatnak, az RMDSZ színeiben induló, eddigi alpolgármester, Márk Endre Dezső nyerte a választásokat, noha Szászrégen magyar lakossága csupán 27 százalékosra tehető.

Az AEP részleges eredményei szerint Kereskényi Gábor, az RMDSZ jelöltje a szavazatok több mint 50 százalékával újabb mandátumot kapott Szatmárnémeti polgármestereként. Kereskényi vasárnap éjszaka toronymagasan vezetett: a 35.755 érvényes szavazatból 18.519-et kapott meg, a voksok 51,79%-át. Az USR PLUS jelöltje, Radu Panait 5955 szavazattal követte (16,65%), míg a PSD jelöltje, Dorel Coica 4474 voksot kapott (12,5%).

Megmentették Erdélyt a vörösektől

A PSD 13 romániai megyében ad polgármestert a megyeszékhelyeknek, a kevés erdélyi között van a Szilágy megyei Zilah, ahol Ionel Ciunt marad tisztségében.

Nagyváradon a liberálisok győztek, a három mandátumot megért polgármester, Ilie Bolojan utódja, az eddig alpolgármesteri tisztséget betöltő PNL-színekben induló Florin Birta lett 47.966 vokssal, a leadott érvényes szavazatok 70,13%-ával szerezte meg az elöljárói tisztséget. Az RMDSZ jelöltje, Cseke Attila 7795 (11,4%) szavazatot kapott, Emilian Pavel szociáldemokrata jelölt 5297-et (7,74%).

Szintén a liberálisok szereztek újabb mandátumot Kolozsváron, Emil Boc a szavazatok nagyjából 75 százalékát szerezte meg, míg az USR-s Emanuel Ungureanu és az RMDSZ-es Csoma Botond körülbelül 8-9 százalékát kapta a szavazatoknak.

Nagybánya polgármestere Cătălin Cherecheş, a Máramarosért Koalíció jelöltje marad. a Nemzeti Liberális Párt (PNL) párhuzamos szavazatszámlálása szerint Cherecheş a szavazatok 41,6%-ával nyert, a PNL jelöltje, Mircea Cirţ 28,15%-ot kapott. Négy évvel ezelőtt a börtönben ülve nyerte meg a választásokat.

Besztercén a Nemzeti Liberális Párt megyei szervezetének elnöke, Ioan Turc az összesített adatok szerint az érvényes szavazatok 41,84%-át kapta meg a vasárnapi helyhatósági választásokon.

Brassóban a polgárok ugyanennyi százaléka választott, az AEP végleges eredménye szerint Allen Coliban lesz Brassó polgármestere. Az USR-PLUS jelöltje megszerezte a leadott szavazatok 42,05%-át, Gheorghe Scripcaru, hivatalban lévő liberális polgármester alulmaradt, 37,62%-ot kapott.

Nagyszebenben, is elbukott a PNL jelöltje, Adrian Bibu, így a Német Demokrata Fórum képviselője, Astrid Fodor kezdheti meg újabb négyéves mandátumát a PNL párhuzamos szavazatszámlálása szerint. A liberálisok számítása szerint helyén marad Gheorghe Roman, Medgyes polgármestere is.

Akik még színt váltottak a Kárpátokon túl

Temesváron is váltás történt, a PNL-s Nicolae Robu temesvári polgármester elismerte vereségét a vasárnapi helyhatósági választáson, amely után a németországi születésű, de 2003 óta Temesváron élő Dominic Fritz lesz a bánsági nagyváros új elöljárója. Az éjszakai adatok alapján az USR-PLUS polgármesterjelöltje a szavazatok 54,88%-át kapta meg.

Az USR mondhatni a fővárost is nyerte részben, hiszen az általuk és a PNL által támogatott független jelölt, Nicușor Dan lesz Bukarest új főpolgármestere. A szavazatok közel ötven százalékát szerezte meg a szociáldemokrata Gabriela Firea a 40 százalékot sem érte el. A harmadik helyen Traian Băsescu volt főpolgármester és államfő végzett alig 8,6 százalékkal.