Három medve garázdálkodott Ülkében

A helyiek szerint rákaptak a vadállatok a könnyebben megszerezhető zsákmányra.
Fotó: Máthé Csilla Facebook-oldala

Éjszaka háromnegyed három körül küldtek ki Ro-Alert üzenetet három medve miatt, az állatok Ülke faluban, Oroszhegy községben garázdálkodtak – tájékoztatott a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség.

2 óra 22 perckor kapták a segélyhívást a hatóságok, a legközelebbi őrjáratot küldték a helyszínre. A csendőrség közleménye szerint már nem találták a helyszínen az állatokat, csak a bejelentő gazdaságában történő károkat tudták megerősíteni. Hozzávetőleg egy órán keresztül tartózkodtak a helyszínen, hogy megakadályozzák a vadállatok visszatérését.

A károsult gazda megosztott pár képet a medvetámadásról a Facebookon, kapcsolatba léptünk vele, hogy beavasson a részletekbe.

– Két óra húsz perckor mentem ki a házból a kertbe, akkor vettük észre a zajt. Öt méterre voltam a medvétől, amikor észrevettem, elkezdtem ordítani, s lámpázni, amitől megijedtek. Hívtam a 112-t, hogy segítséget kérjek, de mire 70-80 métert visszagyalogoltam a házig, megint bejöttek. Négy juhot, három bárányt öltek meg, a kár hozzávetőleg kétezerötszáz euróra tehető. A faluban 4-5 helyen láttam fénycsóvát, fogtak a kutyák mindenhol. Nem tudom, hogy ugyanaz a medve a két bocsával csinálta az egészet, vagy más állat is volt a faluban. Kijött a rendőrautó, szirénázott egyet, eldobtak pár petárdát – mondta el portálunknak Máthé Béla, a károsult gazda.

Az anyamedvét bocsaival már többen látták a falu környékén sétálni, valószínűleg ugyanazokról az állatokról van szó, amelyek Székelyszenttamáson, és Szejkefürdőn is pusztítottak már. Ülkében úgy tudják, hogy más gazdaságokba is betörtek az éjszaka a medvék, kárt téve méhkaptárokban is.

Bálint Elemér Imre, Oroszhegy község polgármestere is ugyanazt a „medvebandát“ sejti a betörés mögött. Elmondása szerint a szenttamási esetben az önkormányzat agrármérnöke az alpolgármester társaságában a helyszínen járt, megtörtént a kárfelmérés.

 

 

Â