Három község kizöldült, egy visszavörösödött Udvarhelyszéken

Alig egy hete, hogy megírtuk: egy udvarhelyszéki községnek sem kell pirosban töltenie a karácsonyt, erre a prefektusi hivatal a héten közölte, hogy de. Oklánd időközben visszaesett a sárga zónából, miután újra meghaladta a három ezreléket. Az ottaniak már csak szilveszterre remélhetik, hogy sikerül sárgába kerülniük.

Örülhetnek viszont Szentábrahámon, Felsőboldogfalván és Székelyvarságon, hogy december 16-ától zöld zónának számítanak, más Hargita megyei településekkel együtt.

A 46. számú határozat értelmében az elmúlt 14 napra jegyzett fertőzöttségi arány

1,5 ezrelék alatt van a legtöbb helységben,

Etéd, Szentábrahám, Tusnádfürdő, Balánbánya, Bélbor, Borszék, Fenyéd, Kápolnásfalu, Csíkcsicsó, Csíkszentgyörgy, Gyergyócsomafalva,  Csíkkarcfalva, Gyergyóholló, Korond, Csíkkozmás, Csíkdánfalva, Székelyderzs, Oroszhegy, Felsőboldogfalva, Csíkszépvíz, Galócás, Gyergyószentmiklós, Gyergyóalfalu, Gyergyószárhegy, Lövéte, Farkaslaka, Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok, Csíkmadaras, Homoródszentmárton, Homoródalmás, Csíkszereda, Csíkszentmihály, Székelyudvarhely, Csíkpálfalva, Kászonaltíz, Galambfalva, Parajd, Csíkrákos, Gyergyóremete, Máréfalva, Székelyandrásfalva, Csíkszentkirály, Csíkszentdomokos, Csíkszentmárton, Csíkszentsimon, Csíkszentimre, Madéfalva, Gyergyóvárhegy, Gyergyóújfalu, Siménfalva, Csíkszenttamás, Tusnád, Székelyvarság, Szentegyháza, Vasláb és Zetelaka településeken.

Itt megengedett a szabadtéri előadások, fesztiválok, kulturális események, magánrendezvények megtartása maximum 300 fő részvételéig, ahol a közönségnek az egymástól legalább 2 méteres távolságra elhelyezett székeken kell helyet foglalnia, és kötelező maszkot viselnie.

A színházak, mozik, koncertek a nézőtér 50%-ával működhetnek, a kapacitásuk felén működhetnek azok a vendéglátók, éttermek, kávézók is – beleértve a szálláshelyeken található egységeket –, ahol az ételek, italok elkészítése és felszolgálása beltérben történik reggel 6 és este 23 óra között.

A szabadtéri teraszok működése megengedett, ha legtöbb hat, nem egy háztartásban élő személy ül egy asztalnál, az asztalok közt legalább két méter távolságnak kell lennie, és be kell tartani a járványügyi törvényben foglaltakat. A szerencsejátéktermek szintén 50 százalékos kapacitással működhetnek.

1,5 és 3 ezrelék között

a következők szerepelnek:

Ezeken a településeken az előző kategóriánál felsorolt rendelkezések érvényesek, azzal a különbséggel, hogy a rendezvényeken, vendéglátóhelyeken a maximális létszám 30 százaléka megengedett.

Ahol eléri a hármat,

ott tilos az előadások, koncertek, mozivetítések és más kulturális események rendezése, a vendéglátóhelyek belső terei, a szerencsejátéktermek nem lehetnek nyitva, de megengedett a szabadtéri teraszok működése, ha legtöbb hat, nem egy háztartásban élő személy ül egy asztalnál, az asztalok közt legalább két méter távolságnak kell lennie.

Ide sorolja a közlemény:

Besorolástól függetlenül,

az egész megyében továbbra is: