Három hete nem jártak már a felvásárlók

Siménfalvi körkép vendégmunkásokkal, bajban lévő kosárkötő családokkal.
Fotó: Pápay Kamilla/caritas-ab.ro/archív

Nincs akinek eladni a termékeket, ami nagyban befolyásolja 15-20 család életét Siménfalván és Rugonfalván a következő időszakban – tájékoztatta portálunkat egy neve elhallgatását kérő siménfalvi kosárfonó.

A hagyományos mesterségről is híres településen ez a foglalkozás jelenti a szerényebb anyagi körülmények között élő emberek számára a megélhetést.

Korondon bezártak minden butikot a járvány miatt, emiatt nem jönnek a felvásárlók felénk három hete. Voltak megrendeléseink, de folyamatosan mondják vissza ezeket, alig tudunk eladni valamit. Bezárták a piacokat, üzleteket, nem mennek a termékek – mondja a kosárfonó.

A község egyik nagyobb kosárfonással, értékesítéssel foglalkozó vállalkozása korábban nyersanyagot halmozott fel egy nagy megrendelésnek köszönhetően, a rendelést visszamondták, ezért tudott juttatni alapanyagot több családnak.

– A kosárkötő családok 20-30%-a szociális segélyben is részesül, ebből a tevékenységből, plusz napszámból élnek. Nem tudom, mi lesz itt pár hét múlva, ha nem változik valami. Kölcsönpénzből kell kihúzni, vagy el kell menni pár embernek külföldre, ha engedik. Hallom azt, hogy az interneten még el lehet adni valamennyi árut, de ahhoz nem mindenki ért – mondja.

Tavaly félezer ember dolgozott külföldön

Mindenkit érinteni fog anyagilag is a koronavírus-járvány, a napszámosoktól kezdve a kosárfonókig, a turizmusban tevékenykedőkig, de még a hivatal idei terveit is felforgatta az új helyzet, mondta el megkeresésünkre Péter Zoltán, a község polgármestere.

– A napszámosoknak idáig sem volt tavasztól őszig állandó jelleggel munkájuk, pótolni kellett máshonnan is, hogy élni lehessen. Nagyon sokan jártak tavaly külföldre dolgozni, több mint ötszáz ilyen kérést iktattunk a hivatalban. A toborzóirodáknak köszönhetően már száznál több községbéli jelenleg is szezonmunkán van, többségük Németországban – mondja a községvezető.

Az önkormányzat idei terveire vonatkozóan elmondta, nehezebben, de haladnak a munkálatokkal, beruházásokkal. A Környezetvédelmi Alapnál nyert pályázat keretében hat településen tervezik a szennyvízhálózat kiépítését. A járvány miatt későre adtak ki engedélyeket különféle intézményektől, így kicsúsztak az eredetileg tervezett határidőből. Jelenleg bírósági végzésre várnak, ami kimondja: objektív okokból nem tudták tartani a dátumot.

– Mindig el szoktam mondani, hogy a községben tizennégy település van, tizennégy középülettel. Negyven kilométernyi utcánk van összesen, 25 kilométer a községi utak hosszúsága. Utóbbiból hat le van aszfaltozva, most az utolsó rész munkálatait készítjük elő – számol be.

Karanténosok, segítségre szoruló idősek

Húsz személy számára ért véget az otthoni elkülönítés a községben, pillanatnyilag huszonkilenc személy van házi karanténban, nagy többségük Magyarországról érkezett haza. A kijárási tilalmat nem mindenki vette komolyan, ezért több embert megbüntettek emiatt a községben.

Két személyről tudok, akik Brassóban vannak intézményes karanténban. Egy olyan konvojjal érkeztek az országba, ami Brassó megyeieket kísért. Számukra a napokban lejár a 14 nap, hazajöhetnek – számol be a polgármester.

65 éven felüli személy 836 van a községben, de ötven azoknak a száma, akik külső segítségre szorulnak, közülük tíz emberhez jár a Caritas egy korábbi megállapodás értelmében.

– Elővigyázatosnak kell lenni, mert mi van, ha az önkétes viszi el a betegséget az öregekhez? A szabályokat be kell tartani, mert csak így lehetünk hasznos segítség. Megegyeztünk a Caritas-szal, hogy a többi negyven embert is lássák el, tisztában vannak a körülményekkel, segíteni fogjuk őket ebben – mondja Péter.

Húsz éve vagyok polgármester

Nem titok, a polgármester a következő helyhatósági választáson már nem indul újabb mandátumért, új tervei vannak Péter Zoltánnak a következő időszakra.

– Nem volt könnyű Siménfalván polgármesternek lenni, nem is tudom, hogy van-e még egy ilyen község Romániában, ahol ennyi település van. Minden összeget tizennégy felé kellett osztani, hogy haladni lehessen mindenhol. Most egy kicsit a családommal lennék, elővenném saját terveimet is, szeretnék megmenteni minél több, kihalóban lévő gyümölcsfát – zárja beszélgetésünket a polgármester.