Három évet vártunk erre

Három éves kényszerpihenő után újra dübörögni és villogni fog az ország talán leghíresebb kastélya, az Electric Castle visszatér a bonchidai Bánffy-birtokra.

Fotók: Electric Castle hivatalos Facebook-oldala

A fesztiválozókat a nagyjából változatlan helyeken várják enni, inni, bulizni, játszani és pihenni, a legszembetűnőbb újdonság az lesz, hogy hőlégballonok emelik a hangulatot a már megszokott óriáskerék mellett. Nemcsak díszletnek lesznek ott, hanem repülni is lehet velük, óriás Jengával és dodzsemmel is várnak, és az E.T. filmből ismert biciklis jelenetet is elpróbálhatjuk a levegőben pedálozva.

Szellemi vonalon filmvetítésekkel és beszélgetésekkel próbálják izgalmassá tenni a hosszú hétvégét. A kerekasztalokon együtt fogjuk keresni a generációk közti békét, a nemek közti kapcsolatokról is nyíltan fognak beszélni, a meghívottak között van például a BBTE rektora, Daniel David pszichológus is. 

A nyugalomra vágyóknak idén is lesz jóga, string art, origami és mandala, valamint „egy figyelmesen válogatott” könyvtár. Digitális effektekből sem lesz hiány, a Stranger Things nevű felkapott sorozat is része lesz a fesztiválnak. Öltözködni az úgynevezett Anti-mallból lehet, enni pedig a gasztrozónában burgert, pizzát, ázsiai, görög vagy mexikói kaját, de aki maga szeretné megsütni a Lidl-ben vásárolt húst/zöldséget/sajtot, annak idén is lesz lehetősége a Grill zónában. 

Akikre sokat vártunk

A koronavírus okozta többszöri halasztás után olyan elektronikus zenei előadók lépnek fel végre a nagyszínpadon, mint az aktuális nagy kedvencek közé tartozó, és 2021-ben új lemezével, a Scale and Icy-vel előrukkoló Twenty One Pilots, vagy a sok generáció számára ismerős brit Gorillaz

Az ugyancsak régi, de ütős Deftones altermetál formáció sajnos lemondta koncertjét, a 2020-as eredeti line-upról pedig lekopott a magát matekrokként definiáló Foals, a jó hír viszont az, hogy helyébe érkezik az indie rock egyik nagyágyúja, az Editors.

A fellépők idén tíz színpad között osztoznak, és ugyan a szerdai napon még a nagyszínpad nem vár koncertekkel, a második legnagyobb helyszín, a Hangár igen, méghozzá TikTok Partyval, amelyen DJ Yoda keveri az elmúlt években a közösségi hálón slágerré vált számokat. Szintén szerdán lehet majd meghallgatni a kedvenc bulihelyszínünkön, a Booha Stagenél a fesztivál udvarhelyi dj-jét, Ugly Astronautot, azaz Vajna Botit, akit idén a városnapok során az udvarhelyi strandon is hallhattatok zenélni.

Szerdán a nagyszínpadon és a Backyard Stage-en kívül már mindenhol dübörögni fog az élet, az erdőben elrejtett Hideoutnál – amelynek megtalálásakor mindig kellemeset lehet lepődni –, a Drip Factorynál, a „tengerparton” és sokak kedvencénél, a Dance Gardennél, ahol felvonul a román techno dj-k színe-java. Szerdán már Herodot biztosítja itt a hangulatot, majd Sepp és Nu Zău. Itt fog zenélni a következő napokon Sit, Petre Inspirescu, Arapu, Raresh, Prichindel, Rhadoo, Priku, hogy csak néhányat említsünk a „Sunrise családból”. 

A külföldi techno és house dj-k idén a Boohában és a Hangárban kapnak helyet: Layla Benitez, Eli Brown, Sam Divine, Ben Böhmer, az Agents of Time, Sasha, vagy éppen az olasz páros, Gioli és Assia, akiket behatárolni is nehéz, mert egyszerre dj-k, producerek, énekesek, zenészek. Bár valószínűleg az ő fellépésük is sokakat fog vonzani, a house- és technoőrülteknek a péntek éjszaka lehet a nagydurranás, hisz ekkor zenél majd Sven Vath, Nastia, és az utóbbi idők egyik leginkább felkapott lemezlovasa, a dél-koreai Peggy Gou is. De mielőtt megvádolnátok, hogy túlságosan a technovonalra fókuszálunk, sorolunk még néhányat a nagyszínpad előadói közül.

A már említett Editors után csütörtökön az electro vonalat erősítő Moderat, majd Sofi Tukker lép fel, pénteken pedig a Twenty One Pilots mellett a Purple Disco Machine bulijára, utána az Enter Shikari elektrometál koncertjére rázhatjuk. Szombaton a Gorillaz előtt egy kanadai matematikus, művesznevén Caribou, utána a poposabb Disclosure lesz hallható, vasárnap pedig az excentrikus Aurora énekel és a Subcarpați pörgeti fel a román népzenét.

A részletes programra itt, az előadókra pedig itt kereshetsz rá.

De hogyan jutunk el egyáltalán Bonchidára?

A szervezők arra kérnek, hogy használjuk ki a rendezvény ideje alatt indított különjáratokat, buszokat és vonatokat, hogy elkerüljük a torlódások kialakulását.

Csütörtöktől szombatig rendelkezésünkre állnak a Kolozsvár–Jucu különvonatok, ahonnan busszal egyenesen a kastélyhoz szállítanak, az alábbi menetrend szerint:

Csütörtök, július 14-e: 18:22. 18:45, 19:28

Péntek, július 15-e: 15:53, 17:01, 18:22, 18:45, 19:28, 20:15

Szombat, július 16-a: 18:22, 18:45, 19:28

Választhatjuk a CFR menetrend szerinti járatait is, amelyek Bonchida állomáson megállnak, innen azonban számolni kell egy negyvenperces sétával a fesztivál bejáratáig.

Az EC-buszok pedig szerdán 10 órától éjjel-nappal, minden félórában közlekednek Kolozsvárról (Iulius Mall, Expo Transilvania). Bonchida központjából visszafelé a Mărăști piacon és a belvárosi Regionala CFR nevű állomásnál állnak meg a buszok.

A 20 lejes busz- és vonatjegyeket érdemes előre megvásárolni, ezen az oldalon, a buszokon elsőbbséget nyújtanak azoknak, akik 40 lejes jegyet váltanak. A Iulius Mallnál külön parkolót tartanak fent az otthagyott autóknak, és csak a rendes ár felét kell fizetni érte a YeParking appon keresztül.

Bolt-tal 150 lejbe kerül a fuvar Kolozsvár és Bonchida központja között. 

Az autók számára a szervezők parkolókat alakítottak ki a fesztivál területén, de javasolt az 50 lejes – egyszeri belépésre feljogosító – jegy előzetes megvásárlása itt, mert a helyek száma korlátozott. A behajtás az E576-os főútról letérve Válaszút (Răscruci) felől történik, a mezőn át.

Ha a szállásod a településen van, add meg előre a házigazdáknak a rendszámodat, különben a rendőrök nem fognak beengedni autóval hozzájuk. Nem árt, ha te is tudod a szállásadó pontos címét, nevét. Az utcán nem, csak az udvaron lehet tartani az autókat, vagy a fesztiválparkolóban.

Hogyan jutunk be a fesztiválra?

A gyors bejutás érdekében már kapunyitás előtt karkötőre válthatjuk bérleteinket a kolozsvári Iulius Mall első emeletén vagy a Tazz applikáción keresztül házhoz is szállítják. A checkin-pont a fesztivál első napjáig (szerda este 22 óráig) marad nyitva, később már csak a fesztivál bejáratánál végezhető el az eljárás. Kapunyitás szerdán, július 13-án 14 órakor lesz, a napijegyeket csak helyben lehet beváltani.

A jegyeden találjon a név és a cím a személyiden szereplővel, különben nem biztos, hogy beengednek. A kiskorúak 12 éves korig ingyenesen, 15 éves korig felnőtt felügyelete mellett léphetnek be. Ha már vagy 16, de még nem töltötted be a 18-at, akkor a szüleid írásos beleegyezésével veheted át a karkötődet. 

Jegyátírás (ticket exchange) csak az online fiókon keresztül lehetséges, csak a 21 év feletti jegyek esetében, egy transzferdíj fejében, aminek a pontos összegét nem találtuk meg, de úgy tudjuk, hogy 15 euró. A napijegyet ráfizetéssel bérletre is válthatod a fiókodban, pénzre visszaváltani nem lehetséges.

Hogyan fizetünk a fesztiválon?

Az EC 100%-ban készpénzmentes, a fizetés a karkötőbe beépített chippel történik. A „pénztárcánkat” online, az electriccastle.ro oldalon létrehozott fiókban és az EC applikációban, illetve készpénzzel vagy bankkártyával az erre kijelölt pultoknál is fel lehet tölteni. A megmaradt pénzt helyben és utólag is vissza lehet igényelni, amiről a Facebook-oldalukon ígérnek részletes tájékoztatást.

Mit (nem) vihetünk magunkkal az EC-re? 

Akik nem akarnak teljes mértékben a Lidl kínálatára, a kemping és a fesztivál étkezőire hagyatkozni, azok otthonról csak vizet és élelmet vihetnek be a kempingbe, de semmiképpen nem üvegedényben. 

Megengedett a fesztivál és a kemping területére fotó/videógépek, laptopok, vényköteles gyógyszerek és legfeljebb 3 darab vény nélkül kapható gyógyszer, zászlók és szelfibotok, valamint lezárt műanyagedényben lévő víz bevitele.

Tilos a fesztivál területére a drogok, hat centinél hosszabb pengéjű kés, fegyver, robbanóanyag, üvegből készült vagy azt tartalmazó tárgy, alkohol, állat, bicikli, görkorcsolya, esernyő, hangszer, festék spray, matricák, reklámanyagok, kerti bútor, nagyobb hangrendszer, drón bevitele.

Van még kérdés?

Minden hasznos infó, a térkép, a fellépők, a részletes program elérhető az Electric Castle applikációján, amit Google Play-ről vagy az App Store-ból tudunk letölteni. További gyakori kérdések és válaszok elérhetők még itt.

A kempinghelyek elfogytak, saját lakókocsival lehet még foglalni helyet a Camper Parkingban, egy éjszaka 20 euróba kerül. Jegyek, bérletek még vannak: 189 euróba kerül a bérlet, 299-be a prémium, a napijegyek 70 euróba, a prémium 130-ba, plusz egy 8 százalékos foglalási díjat kell fizetni. 

A szervezők a hasznos tudnivalóknál azt is kiemelik, hogyha valami vagy valaki miatt nem éreznéd biztonságban magad, hívd a 0744.212.313-es számot, vagy „kérj” egy ANGEL SHOT-ot bármelyik bárpultnál és segíteni fognak.