Három európai ország került piros zónába

Frissítette csütörtökön, december 16-án az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő régiók és országok listáját. A lista december 19-én, vasárnap éjféltől lép hatályba.

Románia továbbra is zöld zónás, Magyarország viszont piros zónás a magas fertőzöttségi ráta miatt. Az innen Romániába érkezőknek december 20-tól kezdve a beutazás előtt 24 órával ki kell tölteniük egy elektronikus formanyomtatványt. Ha ezt elmulasztják beutazás előtt, akkor az érkezésüktől számított 24 órán belül még megtehetik, ellenkező esetben büntetést kapnak. Az űrlap december 20-ától lesz elérhető a plf.gov.ro honlapon, és kizárólag elektronikusan lehet majd kitölteni, papír alapon és a határátkelőhelyen nem.

A Magyarországról Romániába utazók karanténkötelezettségéről itt írtunk korábban.

Az új lista szerint piros zónás lett Spanyolország, Olaszország, Svédország, a Dominikai Közösség és a Maldív-szigetek.

Sárga zónába került a fertőzöttségi ráta növekedése miatt Bolívia, Dél-Korea és a Brit Virgin-szigetek. 

Zöld zónás lett az esetszámok csökkenése miatt Örményország, Albánia, Mongólia és a Brunei Szultanátus.

A sárga zónából érkező személyek mentesülnek a karantén alól, ha oltási igazolványt, a betegségen való átesésről szóló dokumentumot vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel. A piros zónából jövők nem mentesülnek a karantén alól, ha csupán negatív teszteredményt mutatnak fel, nekik szükséges a fenti dokumentumok egyike. Leghamarabb a karantén tizedik napján lehet szabadulni, ha az illető személy nyolcadik napon elvégzett PCR-tesztje negatív lett.

Az országok besorolásának teljes, frissített listája ide kattintva érhető el.

digi24