Harminc utca számíthat lámpacserére (frissítve)

A közvilágítás modernizálását érintő pályázat kapcsán tartott soron kívüli ülést a székelyudvarhelyi önkormányzati testület kedden, június 6-án.

A 2022 augusztusában elfogadott és leadott pályázati anyaghoz pontosítási kérés érkezett a finanszírozótól, a Környezetvédelmi Alaptól (AFM), a megvalósíthatósági tanulmányt és a gazdasági-műszaki mutatókat kellett frissíteni.

A határozat előterjesztésében elhangzott: 590 LED-es, távirányítással működő lámpatestet és 75 új fémoszlopot tartalmaz a közvilágítási projekt, amelyeket a város 30 utcájában szerelnek fel – 23 utcában csak lámpatestet, 7 utcában (Győzelem, Fazekasok, Asztalosok, Lakatosok, Szabók, Építők, Hunyadi) oszlopot is. A projekt összértéke 5,6 millió lej, ebből 4,9 elszámolható költség.

A projektfrissítést a 16 jelenlévő tanácsos egyöntetű szavazatával fogadták el.

Frissítés

Mivel a projekt eredetileg 38 helyszínt jelölt meg, azzal a kérdéssel fordultunk a hivatal szóvivőjéhez, Zörgő Noémihez, hogy melyek estek ki és milyen alapon.

Az első verzió csak egy becslés volt, a végleges tervek alapján pedig már nem jutott minden utcába lámpatest abból a darabszámból, amelyre az eredeti – eleve maximális értékű – pályázati költségvetésből telik. A lámpatesteket ugyanis egy uniós standard szerint kell elosztani az utcákban, hogy optimális legyen a fényszórás, magyarázta a szóvivő.

A korábbi és az aktuális listát összevetve kiderült, hogy a Bem József, Lomb, Függetlenség, Köveshágó, Fecske, Termés, Szászok tábora, Szemlér Ferenc utcák maradtak ki. A Függetlenség sugárút azért, mert a nagy mobilitási projektben is szerepel, és várhatóan hamarabb meglesz az aszfaltozás, mint hogy sorra kerüljön a közvilágítás cseréjére. A többi utca esetében pedig arra voltak tekintettel, hogy mennyire lakott, illetve forgalmas – közölte a szóvivő, megjegyezve, hogy a pályázat elbírálása még folyamatban van.

A kiemelt kép illusztráció.