Hamis bombariadó a gimiben és egy csíki iskolában

Csütörtök reggel két Hargita megyei iskolát is megfenyegettek e-mailben. Az egyik a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium volt, a másik a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium.

fotó: archív

A megyei rendőrség szóvivője nem is tudott a gimis esetről, ő csak a csíkszeredairól tud tájékoztatni, mondta csütörtök délutáni megkeresésünkre Maria Plumbu.

Erről a csíkszeredai esetről annyit lehet tudni, hogy csütörtök reggel 7:42-kor értesítették a rendőrséget a 112-es telefonszámon, hogy egy bomba fel fog robbani az egyik oktatási intézményben. A rendőrségi erők kiszálltak, hogy a biztonsági zónát elkülönítsék, az ellenőrzések során megállapították, hogy a figyelmeztetés nem igazolódott be, ezért az oktatás folytatódott az intézményben. A továbbiakban ellenőrzik az eset körülményeit – áll a szóvivő WhatsAppon kiküldött közleményében.

Megkérdeztük a rendőrségi szóvivőt, hogy van-e kapcsolat a két bombariadós eset között, ugyanazt a levelet küldték-e el a két intézménynek, hogy ugyanaz volt-e a feladó, és egyidőben történt-e a feladásuk, de egyelőre nem tudott válaszolni ezekre a kérdésekre, mert ő csak a csíkszeredai esetről értesült. A kérdéseinket írásban is elküldtük, amint válaszolnak, a cikket frissítjük.

E-mailben küldték a bombát

Lukácsi Katalin, a Tamási Áron Gimnázium sajtószóvivője kérdésünkre elmondta, hogy az iskola hivatalos emailjére jött egy levél sok címzettel, amiben nagyjából az állt, hogy bombát helyeztek el az egyik osztályteremben és reggel fog robbani. Az iskola titkárnője elolvasta a levelet és értesítette az állami rendőrséget, akik részéről ki is szálltak a helyszínre. A vizsgálódás után megállapították, hogy nincs bomba.

Az órákat nem kellett felfüggeszteni, mert a diákok korareggel, 7.30-tól áhítaton voltak (megemlékezés a tragédiában elhunyt B. Orsolyára), ezért nem voltak az épületben. Mire visszatértek, nagyjából reggel 8 óra 15 perckor, a rendőrség már el is hagyta az épületet, így nem értesítették őket a riadóról.

Lukácsi egyelőre nem tudja megmondani, hogy elindult-e a nyomozás a levél feladója után, de a rendőrség az álriadóknak is általában utánajár, közölte az uh.ro megkeresésére.